Skrótowe tłumaczenie:Tofu (firm lub extra firm) jak najbardziej wyciśnięteDodatkowo należy tofu włożyć do woreczka z tkaniny i wycisnąć z tofu ostatki wody.Suche tofu rozetrzeć w misceNastępnieW zależności od indywidualnego smaku dodajemy ulubionych przypraw:1 szklanka świeżych liści bazylii (drobno posiekanych)2 ząbki świeżego czosnkuKilka szczypt włoskich sproszkowanych przypraw1-2 łyżeczki soliKilka szczypt pieprzu1 łyżka stołowa świeżego soku z cytryny (ewentualnie kwasku cytrynowego)Następnie1/2 szklanki suszonych drożdży dietetycznych (nutritional yeast) one właśnie dają ostateczną konsystencję i smak sera wegańskiegoWszystko dokładnie wymieszać.Taki ser można używać do pizzy i innych dań z serem.Pozdr.
Składniki: dla 4 osób
2 główki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju pół łyżeczki bazylii sól
Przygotowanie: do 15 min.
1. Obrany ze skórek czosnek zmiksować, dodać sól, bazylię, 2 łyżki oliwy i przełożyć do słoika. 2. Zalać resztą oliwy.
Składniki: dla 2 osób
1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka sojowego 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki soli
mieszamy razem olej i mleko sojowe, po czym dodajmy sól i musztardę. Miksujemy bądz mieszamy wszystko do powstania jednolitej konsystencji i wlewamy na rozgrzaną patelnię. Powoli wsypujemy mąkę jednoczesnie cały czas mieszając. mieszamy aż wszytko przybierze konsystencję roztopionego sera zółtego
Składniki:
1 duża cebula olej przyprawy kostka drożdzy
1 dużą cebulę pokrojoną w półkrążki usmażyć na oleju na miękko, przyprawić dowolnie (majeranek, papryka, kminek, czosnek...). Kostkę drożży pokruszyć na niewielkie kawałki wrzucić drożdże do cebuli i szybko zamieszać, smażyć jeszcze ok. 30 sekund (drożdże rozpływają się całkiem).
Wskazówki i uwagi:
Ja to bardzo lubię z chlebem. Użycie tego na pizzy wygląda na niezły pomysł. Może wtedy nie smażyć cebuli na całkiem miękko, bo w piekarniku jeszcze 'dojdzie'.
ZlotaLwica-666