majonez.rtf

(1 KB) Pobierz

ęłęóMajonez wegański z mleka sojowego

Wychodzi z tego ok. 1 litra majonezu.


Składniki: dla 12 osób !!!

szklanka mleka sojowego
łyżka octu
sól
pieprz
ząbek czosnku
łyżka musztardy

2 szkl oleju

 


Wlewamy szklankę mleka do miski, dodajemy łyżkę octu, przyprawy, czosnek i zaczynamy miksować. Mleko powinno nabierać objętości, dodajemy łyżkę musztardy. Miksujemy dość długo, ok. 10-15 minut, mleko powinno być puszyste.
Później, cały czas miksując, BARDZO POWOLI wlewamy olej (BARDZO powoli!!!). Zajmuje to również ok. 10-15 minut. Konsystencja powinna zacząć przypominać majonezową. Sprawdzamy smak, dodajemy przypraw i majonez powinien być gotowy. Smacznego & GO VEGAN!

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin