E S T R Y.pdf

(345 KB) Pobierz
E S T R Y K W A S Ó W K A R B O K S Y L O W Y C H
E S T R Y K W A S Ó W K A R B O K S Y L O W Y C H
Aleksander Kołodziejczyk 2006.10.
Estrami nazywają się pochodne kwasów , w których atom wodoru grupy hydroksylowej jest
zastąpiony resztą organiczną – grupą alkilową lub arylową. MoŜna je uwaŜać za produkty
reakcji kwasów z alkoholami , podczas której wydziela się cząsteczka wody.
RCOOH + HOR Ó ¾® RCO-OR’ + HOH
Znane są estry kwasów karboksylowych R Ó CO-OR , kwasów sulfonowych R Ó SO 2 -OR ,
kwasów fosfonowych R Ó PO(OR) 2 , a takŜe nieorganicznych, np. RO-SO 2 -OR (siarczany) czy
RO-CO-OR (węglany).
O
O
O
C
C
OCH 2 CH 3
C
CH 2
H 3
C
OCH 3
H
O
octan metylu benzoesan etylu mrówczan benzylu
O
H 3 COSO 2 OCH 3
siarczan dietylu
H 3
C
S OCH 3
CH 3 CH 2 PO(OCH 2 CH 3 ) 2
O
p -toluenosulfonian metylu etylofosforan dietylu
( 4-metylobenzenosulfonian metylu )
Wyst ę powanie
Estry naleŜą do jednych z najbardziej rozpowszechnionych związków naturalnych. Do estrów
naleŜą przede wszystkim tłuszcze , woski i wiele innych lipidów . Tłuszczami nazywane są estry
kwasów tłuszczowych z glicerolem (tzw. triacyloglicerole ), a woskami estry
długołańcuchowych kwasów karboksylowych z długołańcuchowymi alkoholami .
CH 2 -O-COR
R'CO-O-CH
H 3 C(CH 2 ) 24 COOCH 2 (CH 2 ) 28 CH 3
cerotynian trikontylu ( wosk )
CH 2 -O-COR''
triacetyloglicerol ( tłuszcz )
Estry są podstawowymi składnikami zapachów kwiatów, owoców i ziół. Około 6000 róŜnych
estrów znaleziono w tych produktach. Mrówczan etylu wchodzi w skład aromatu jabłek,
brzoskwiń i rumu; octan butylu – jabłek, gruszek, moreli i tymianku; octan heksylu znaleziono w
aromacie jabłek, moreli, bananów, whisky i wina; octan benzylu w zapachu jaśminu; propionian
etylu – w aromacie jabłek, pomidorów, owoców guajawy; maślan etylu – w jabłkach, bananach,
ananasach, gruszkach, truskawkach i w sokach cytrusów. Takie przykłady moŜna mnoŜyć, ale juŜ
z tych podanych widać, Ŝe aromaty naturalne są złoŜonymi, wieloskładnikowymi mieszaninami,
a estry odgrywają w nich waŜną rolę. Oprócz typowych estrów znajdują się w nich równieŜ
laktony , alkohole , aldehydy , ketony , kwasy karboksylowe , heterocykliczne zwi ą zki ,
w ę glowodory , terpenoidy i inne. W niektórych zapachach przewaŜa jeden składnik i on nadaje
zapach dominujący, niekiedy takŜe przypomina aromat naturalny. Uznano, np. Ŝe octan etylu ma
1
33712395.009.png
zapach rumu, chociaŜ w rzeczywistości daleko mu aromatu prawdziwego rumu. Ester metylowy
kwasu antranilowe go ma zapach winogron, a octan 3-metylobutylu bananów.
Stwierdzono, Ŝe często głównymi składnikami zapachowymi lotnych produktów fermentacji są
estry . W aromacie piwa znaleziono 94 estry .
Wiele estrów produkuje się przemysłowo. Niektóre słuŜą jako składniki syntetycznych
aromatów. Octan etylu jest powszechnie stosowanym rozpuszczalnikiem. Ftalany alkilowe , np.
ftalan dibutylu , znalazły zastosowanie jako plastyfikatory (zmiękczacze) w przemyśle tworzyw
syntetycznych. Ostatnio ftalany zostały uznane za substancje powodujące uczulenia i pojawiły
się głosy nawołujące do wycofania ich z codziennego uŜytku.
O
CO(CH 2 ) 3 CH 3
ftalan dibutylu
CO(CH 2 ) 3 CH 3
O
Nomenklatura
1. Systematyczna
Nazwy estrów są złoŜone i przypominają nazwy soli. Składają się z części pochodzącej od
kwasu , która jest identyczna z nazwą odpowiedniego anionu ( mrówczan , octan , benzoesan , itp.)
oraz części pochodzącej od alkoholu , enolu lub fenolu , która odpowiada nazwie alkilu lub arylu
( metylu , etylu , fenylu , itp.); w przypadku kilku grup, wymienia się je alfabetycznie i przedziela
myślnikiem.
CH 3 CO-OCH 2 CH 3 octan etylu ( etanian etylu )
CO
CH 3
CO OBu
malonian etylu-metylu
CH 2
CO OCH 2 CH 3
cykloheksanokarboksylan
butylu
CO
OEt
wodoroftalan etylu
COOH
EtO-OC(CH 2 ) 4 CO-O-iPr
adypinian etylu-izopropylu
heksadian etylu-izopropylu
)
2. Nazewnictwo opisowe
Nazewnictwo opisowe stosuje się dla ułatwienia. Polega ono na podaniu następującego zestawu
słów: ester alkilowy ( arylowy ) kwasu + nazwa kwasu , np.:
CO
OMe
OH
ester metylowy kwasu salicylowego
HOOCCH 2 CH 2 CO-OEt ester monoetylowy kwasu bursztynowego
2
(
33712395.010.png 33712395.011.png 33712395.012.png 33712395.001.png
3. Sposób podstawnikowy
Grupa estrowa jako podstawnik przyjmuje nazwę odpowiednio do budowy: alkoksykarbonylo -,
aryloksykarbonylo lub acyloksy - ( aroiloksy -). Nazwę tego podstawnika wraz z lokantem dodaje
się zgodnie z regułą do rdzenia.
3
2
1
EtO-OCCH 2 CH 2 CHO
3-etoksykarbonylopropanal
3
2
1
CO OCH 2 CH 2 COOH
kwas 3-(benzoiloksy)propanowy
Otrzymywanie
1. Alkoholiza chlorków kwasowych
Alkoholizę chlorków kwasowych prowadzi się w środowisku zasadowym, w celu pochłaniania
wydzielającego się chlorowodoru. Role zasady pełni pirydyna , aminy 3 o lub NaOH [ Ca(OH) 2 ].
Alkoholizę chlorków kwasowych (ich amonolizę teŜ) w wodzie w obecności NaOH nazywa się
reakcj ą Schottena-Baumanna . Wymaga ona silnego mieszania lub wstrząsania, poniewaŜ
chlorki kwasowe (bezwodniki teŜ) są nierozpuszczalne w wodzie.
O
COCl
H
NaOH/HOH
C
O
+
- NaCl
chlorek benzoilu fenol benzoesan fenylu (76%)
2. Alkoholiza bezwodników
Alkoholiz ę bezwodników stosuje się jako metodę otrzymywania estrów najczęściej wówczas,
kiedy bezwodnik jest łatwo dostępny i tani. Te warunki spełniają bezwodnik octowy i
benzoesowy . Podczas acylowania bezwodnikiem jego połowa jest tracona, co zmniejsza
wydajność atomowa reakcji. Bezwodnik octowy wykorzystywany jest do otrzymywania
aspiryny , czyli kwasu acetylosalicylowego .
OH
+ CH 3 COOCOCH 3
H 2 SO 4
O-COCH 3
COOH
COOH
- AcOH
kwas salicylowy bezwodnik octowy aspiryna (100%)
O
H 3
C
CH OH
CH 3
+
Ac 2 O
ZnCl 2
H 3
C
C
O
CH CH 3
CH 3
tw., - AcOH
t -butanol bezwodnik octowy octan t -butylu (57%)
Bezwodniki przyrządzane in situ z N - acylowanych aminokwasów są często wykorzystywane w
syntezie peptydów .
3. Alkilowanie soli kwasów karboksylowych
Na sole kwasów karboksylowych działa się odczynnikami alkilującymi ( halogenkami
alkilowymi lub estrami kwasów sulfonowych ). Metoda ta jest ograniczona do 1 o reszt
alkilowych.
3
33712395.002.png
.. :
..
-
+
- NaI
OMe
O
Na
+ CH 3
I
O
pentanian sodu jodek metylu pentanian metylu
( walerian sodu ) ( walerian metylu )
O
Alkilowaniu poddaje się często sole z 3 o aminami .
4. Addycja kwasów karboksylowych do alkenów
W wyniku przyłączenia kwasów karboksylowych do podwójnego wiązania alkenów tworzą się
estry . W ten sposób otrzymuje się, np. estry t-butylowe znacznie łatwiej niŜ innymi metodami.
O
O
+
H 2 SO 4 , kat.
C
CH CH 3
CH 3
C
H 3
C
O
H 3
C
OH
kwas octowy izobuten octan t -butylu (95%)
5. Reakcja estryfikacji
Reakcj ą estryfikacji nazywa się syntezę estrów w wyniku działania kwasu karboksylowego na
alkohol . Wymaga ona obecności silnego kwasu jako katalizatora. Została odkryta w 1895 r.
przez Emila Fischera (razem ze Spierem ) i powszechnie jest znana jako estrykacja Fischera .
Emil Fischer (1852-1919), ur. w Euskirchen (Niemcy); doktorat w Strasburgu u Bayera; profesor uniwersytetów w
Erlangen, Würzburgu i Berlinie; nagroda Nobla w 1902 r.; pierwsza nagroda Nobla przyznana z dziedziny chemii.
H +
RCO-OR' + HOH
RCOOH + HOR'
kwas karboksylowy alkohol ester woda
Reakcja estryfikacji jest reakcją odwracalną, wobec czego do osiągnięcia wysokiej wydajności
potrzebne jest stosowanie nadmiaru jednego z reagentów, oczywiście tego tańszego. Najczęściej
są to niŜsze alkohole , tj. metylowy , etylowy czy propylowe . Nadmiar alkoholu pełni
równocześnie rolę rozpuszczalnika.
HO
O
HO
O
CHC OH
+ EtOH (nadmiar) HCl
CHC OEt
kwas migdałowy etanol migdalan etylu (95%)
- HOH
O
O
HCl
O
O
HOC(CH 2 ) 4 COH EtOH (nadmiar)
+
EtOC(CH 2 ) 4 COEt
- HOH
kwas heksanodiowy etanol heksanodian dietylu (95%)
( kwas adypinowy ) ( adypinian dietylu )
Równowagę reakcji estryfikacji moŜna teŜ przesunąć na prawo usuwając jeden z produktów,
najczęściej wodę. W reakcji wy Ŝ szych kwasów z wy Ŝ szymi alkoholami wodę najprościej usuwa
się przez odparowanie, poniewaŜ stanowi ona najbardziej lotny składnik mieszaniny. W
przypadku stosowania lotnych alkoholi , np. etylowego tworzącą wodę usuwa się azeotropowo
poprzez dodanie do środowiska reakcji benzenu . Wówczas trójskładnikowy azeotrop
4
33712395.003.png 33712395.004.png
etanol/benzen/woda ma najniŜszą temperaturę wrzenia. W tego typu procedurze stosuje się
nasadkę azeotropową, którą umieszcza się pomiędzy chłodnicą zwrotną, a reaktorem. Spływający
z chłodnicy kondensat azeotropu rozdziela się w nasadce na dwie warstwy – dolna zawierająca
głównie wodę pozostaje w nasadce, a górna składająca się w przewaŜającej części z benzenu i
etanolu zawraca do reakcji.
O
O
HCl/benzen
O
O
EtOC(CH 2 ) 4 COEt
- HOH
kwas heksanodiowy etanol heksanodian dietylu (96%)
( kwas adypinowy ) ( adypinian dietylu )
+
Tworzącą się w reakcji wodę moŜna teŜ usuwać na drodze chemicznej dodając do środowiska
reakcji środka odwadniającego lub odwadniając kondensat spływający z chłodnicy zwrotnej.
Odczynnikiem stosowanym w reakcjach estryfikacji metanolem jest 2,2-dimetoksypropan ( acetal
metylowy acetonu ), który w obecności wody hydrolizuje do acetonu i metanolu .
CH 3 O
OCH 3
H +
O
+ HOH
CH 3 CCH 3 + 2 CH 3 OH
CH 3 CCH 3
2,2-dimetoksypropan aceton metanol
2,2-dimetoksypropan zastał wykorzystany w reakcji otrzymywania heksanodianu dimetylu .
O
O
TosOH
O
O
HOC(CH 2 ) 4 COH
+
2
MeOH
MeOC(CH 2 ) 4 COMe
CH 3 C(OCH 3 ) 2 CH 3
kwas heksanodiowy metanol heksanodian dimetylu (79%)
Pytanie : dlaczego 2,2-dimetoksypropanal uŜywany jest tylko w syntezie estrów metylowych ?
Mechanizm reakcji estryfikacji
Mechanizm reakcji estryfikacji jest zaleŜny od rzędowości reagującego alkoholu . Pierwszym
etapem reakcji z udziałem alkoholi 1 o i 2 o jest protonowanie acylowego atomu węgla, przez co
zwiększone zostają jego właściwości elektrofilowe. Następnie dochodzi do ataku cząsteczki
alkoholu (nukleofila) na uaktywniony karbonylowy atom węgla. Utworzony czterowiązalny
addukt stabilizuje się poprzez protonowanie atomu tlenu grupy - OH i eliminację cząsteczki
wody.
..
:
O
H
..
..
O
:
:
O
H
+ H +
C
+
R'
C
C
+
R
O
OH
R'
R
H
. .
R
OH
..
O
..
:
:
H
H
:
O
H
O
- H +
C
R'
+ HOH
R
O
:
C
. .
O
R
OR'
H
..
+
H
5
HOC(CH 2 ) 4 COH 2 EtOH
..
33712395.005.png 33712395.006.png 33712395.007.png 33712395.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin