aminokwasy - artykuł.pdf

(600 KB) Pobierz
94238198 UNPDF
Spis treści
Strona 1 z 5
Aneta Rzewnicka
R OLA AMINOKWASÓW W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Opiekun pracy: dr Stanisław Porwański
1. Aminokwasy
1.1. Definicja aminokwasów
Aminokwasy są elementarnymi składnikami białek, enzymów, hormonów peptydowych,
glikopeptydów, wielu toksyn, antybiotyków peptydowych, alkaloidów i szeregu innych produktów
naturalnych [1] .
Aminokwasy są związkami chemicznymi, zawierającymi dwie grupy funkcyjne, a mianowicie
zasadową grupę aminową oraz kwasową grupę karboksylową [2] . Każdy aminokwas oprócz grup
funkcyjnych zawiera atom wodoru i charakterystyczny dla siebie podstawnik. Podstawniki te mogą
stanowić takie grupy jak reszty alifatyczne, aromatyczne, heterocykliczne, grupa hydroksylowa,
tiolowa, guanidynowa, a także dodatkowa grupa aminowa bądź karboksylowa [1] .
Wzór ogólny aminokwasów w projekcji Fischera możemy przedstawić następująco:
1.2. Struktury aminokwasów
Ze względu na to, że aminokwasy zawierają w cząsteczce zarówno grupę kwasową jak i zasadową,
zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas – zasada i związki te istnieją głównie w
formie jonów obojnaczych, zwanych także zwitterjonami [2] .
Jony obojnacze aminokwasów są rodzajem wewnętrznych soli i dlatego mają wiele właściwości
fizycznych typowych dla soli. Między innymi wykazują duże momenty dipolowe, są dobrze
rozpuszczalne w wodzie, trudno rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych, są to substancje
krystaliczne o dość wysokich temperaturach topnienia [2] .
94238198.025.png 94238198.026.png 94238198.027.png 94238198.028.png 94238198.001.png 94238198.002.png
 
1.3. Właściwości aminokwasów
1.3.1. Właściwości kwasowo – zasadowe
Aminokwasy są związkami amfoterycznymi, co oznacza że mogą reagować jak kwasy lub zasady,
w zależności od środowiska reakcji. W wodnym roztworze kwasowym jon obojnaczy aminokwasu
zachowuje się jak zasada i przyłącza proton, w wyniku czego zyskuje ładunek dodatni i tworzy się
kation [2] .
Ładunek dodatni zlokalizowany jest przy grupie –NH 3 + , a dokładnie na atomie azotu. Jeżeli
aminokwas zostanie umieszczony w polu elektrycznym, to tak jak ma to miejsce w przypadku
kationów będzie poruszał się w kierunku katody.
Natomiast w wodnym roztworze zasadowym jon obojnaczy zachowuje się jak kwas, który oddając
proton zyskuje ładunek ujemny i tworzy się anion [2] . Cząsteczka aminokwasu przyjmuje ładunek
ujemny, który zlokalizowany jest na atomie tlenu w grupie karboksylowej. Kiedy aminokwas
zostanie umieszczony w polu elektrycznym będzie zachowywał się jak anion i poruszał w kierunku
anody. Musi zatem istnieć taka wartość
pH przy której aminokwas znajdujący się w
polu elektrycznym nie porusza się w kierunku żadnej elektrody. Istnieje on wówczas w postaci jonu
obojnaczego. Wartość pH, przy którym aminokwas występuje w przeważającej ilości w postaci
jonu obojnaczego w roztworze danego aminokwasu nazywana jest punktem izoelektrycznym i
oznaczana symbolem pH i [1] .
1.3.2. Rozpuszczalność i temperatura topnienia
Jonowa budowa aminokwasów wpływa na ich rozpuszczalności. Większość aminokwasów
białkowych jest rozpuszczalna w wodzie, a prawie wszystkie, za wyjątkiem proliny są trudno lub w
ogóle nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych, nawet polarnych, takich jak
Alkohole czy ketony. Z kolei aminokwasy aromatyczne, kwasowe a także cysteina trudno
rozpuszczają się w wodzie, tzn. ich rozpuszczalność w temperaturze pokojowej nie przekracza 1g w
100cm 3 . Do najtrudniej rozpuszczalnych należą cysteina, tyrozyna, histydyna, kwas asparaginowy
oraz kwas glutaminowy. Najłatwiej natomiast w wodzie rozpuszczają się hydroksyprolina i glicyna.
Aminokwasy białkowe wykazują dobrą rozpuszczalność w wodnych i alkoholowych roztworach
kwasów nieorganicznych w amoniaku i w wodnych roztworach zasad, takich jak roztwór węglanu
sodu lub potasu.
Wszystkie aminokwasy są substancjami krystalicznymi, które wykazują wysokie temperatury
topnienia. Najczęściej temperatura rozkładu aminokwasów białkowych przekracza 200 o C,a w
niektórych przypadkach nawet 300 o C. Wysokie temperatury topnienia aminokwasów wynikają z
ich jonowej budowy [1] .
1.4. Podział aminokwasów
Istnieje wiele możliwości podziału aminokwasów, w swojej pracy przedstawiam jeden z nich. Jest
94238198.003.png 94238198.004.png 94238198.005.png 94238198.006.png 94238198.007.png 94238198.008.png 94238198.009.png 94238198.010.png
to podział na podstawie charakterystyki właściwości podstawnika. Wyróżniamy zatem siedem
głównych grup, a mianowicie:
1. Aminokwasy alifatyczne
2. Aminokwasy zawierające grupę hydroksylową
3. Aminokwasy siarkowe
4. Aminokwasy aromatyczne
5. Aminokwasy amidowe
6. Aminokwasy kwasowe
7. Aminokwasy zasadowe
1. Aminokwasy alifatyczne
W tej grupie aminokwasów łańcuch boczny stanowi łańcuch alifatyczny, który może być
rozgałęziony lub nierozgałęziony. Do tej grupy zaliczamy glicynę, alaninę, walinę, leucynę,
izoleucynę oraz prolinę.
W glicynie najmniejszym aminokwasie o najprostszej strukturze miejsce łańcucha bocznego
zajmuje atom wodoru. W cząsteczce tego aminokwasu występują dwa atomu wodoru, przyłączone
do centralnego atomu węgla, w związku z tym jako jedyny aminokwas nie jest on czynna
optycznie. Alifatyczne łańcuchy boczne aniliny, waliny, leucyny i izoleucyny są chemicznie
niereaktywne i hydrofobowe [3] .
2. Aminokwasy zawierające grupę hydroksylową
Aminokwasy te zawierają grupę hydroksylową podstawioną w miejsce wodoru przyłączonego do
pierwszego atomu węgla w podstawniku. W grupie tej wymienić możemy serynę i treoninę.
Obecność grupy hydroksylowej w łańcuchu bocznym sprawia, że aminokwasy te wykazują
charakter polarny [3] .
3. Aminokwasy siarkowe
W tej grupie aminokwasów w łańcuchu bocznym obecna jest siarka. Zaliczamy do nich metioninę
oraz cysteinę. Alifatyczny łańcuch jest chemicznie niereaktywny, a także hydrofobowy. Cysteina
jest hydrofobowa, jednak w przeciwieństwie do metioniny jej łańcuch boczny jest bardzo
reaktywny i zdolny do tworzenia z inną cząsteczką cysteiny wiązań disiarczowych [3] .
4. Aminokwasy aromatyczne
Aminokwasy aromatyczne posiadają w łańcuchu bocznym pierścienie aromatyczne. Należą do nich
fenyloalanina, tyrozyna i tryptofan. Aminokwasy te dzięki obecności pierścieni aromatycznych
wykazują właściwości hydrofobowe [3] .
94238198.011.png 94238198.012.png 94238198.013.png 94238198.014.png 94238198.015.png
 
5. Aminokwasy amidowe
Aminokwasy tej grupy posiadają zmodyfikowaną grupę karboksylową, w której grupa
hydroksylowa została zastąpiona grupą amidową. Wśród aminokwasów tej grupy wyróżnić
możemy asparaginę i glutaminę.
Łańcuchy boczne tych aminokwasów pozbawione są ładunku , jednak wykazują one charakter
polarny [3] .
6. Aminokwasy kwasowe
Wykazują one odczyn kwaśny, co spowodowane jest obecnością dodatkowej grupy karboksylowej.
Zaliczamy do nich kwas asparaginowy oraz kwas glutaminowy.
Grupy karboksylowe łańcuchów bocznych w wodzie ulegają deprotonowaniu i uzyskują ładunek
ujemny, stąd zaliczane są do kwasowych [3] .
7. Aminokwasy zasadowe
Obecność dodatkowej grupy aminowej sprawia, że aminokwasy te wykazują odczyn zasadowy. Do
grupy tej zaliczamy lizynę, argininę i histydynę.
Grupy aminowe łańcuchów bocznych tych aminokwasów w wodzie ulegają z kolei protonowaniu i
uzyskują ładunek dodatni, stąd zaliczamy je do aminokwasów zasadowych [3] .
2. α – Aminokwasy (aminokwasy białkowe)
Aminokwasy jak już było wspomniane są podstawowymi elementami budowy białek. Białka
wszystkich gatunków są zbudowane z 20 standardowych aminokwasów, które należą do szeregu L
[3] .
Aminokwasy wchodzące w skład białek często nazywane są aminokwasami białkowymi. Możemy
94238198.016.png 94238198.017.png 94238198.018.png 94238198.019.png 94238198.020.png 94238198.021.png 94238198.022.png
 
je podzielić na pierwszo-, drugo- i trzeciorzędowe. Podział ten jednak jest związany z procesem
biosyntezy białek, nie zaś z rzędowością grup aminowych. Wszystkie aminokwasy białkowe należą
do grupy α – aminokwasów, co oznacza że obie grupy funkcyjne tj. grupa aminowa i karboksylowa
przyłączone są do tego samego atomu węgla, oznaczanego często C α . Aminokwasy białkowe za
wyjątkiem glicyny należą zgodnie z projekcją Fischera do szeregu konfiguracyjnego L.
Natomiast zgodnie z zasadami konfiguracji absolutnej określanej na podstawie projekcji
Newmanna, aminokwasy białkowe mają konfigurację S (wyjątek stanowi cysteina) [1] .
2.1. Właściwości fizjologiczne aminokwasów białkowych
2.1.1. Zapach i smak
Aminokwasy białkowe należą do aminokwasów pierwszorzędowych, często określanych mianem
aminokwasów kodowanych. Większość z nich nie posiada zapachu, jednak można wymienić kilka
aminokwasów, które go posiadają. I tak cysteina i metionina, obecność siarki w strukturze tych
aminokwasów powoduje, że mają one bardzo nieprzyjemną woń siarkowodorowo – merkaptanową.
Z kolei kwas glutaminowy, który jest głównym składnikiem przypraw do zup typu maggi ma
charakterystyczny zapach, który pobudza apetyt, jest to zapach hydrolizatu białkowego (rosołu).
Wiele produktów spożywczych zawdzięcza swój zapach związkom jakie tworzą się w wyniku
reakcji aminokwasów z węglowodanami, np. zapach świeżo upieczonego chleba wynika z
obecności produktów powstałych w wyniku reakcji proliny z glukozą w trakcie pieczenia.
Natomiast jeśli chodzi o smak aminokwasów białkowych to z reguły określany jest on jako słodki
lub gorzki, jednak istnieją różnice w ocenie smaku, ponieważ wynika to z subiektywnej oceny
każdego organizmu. Do aminokwasów, które nie posiadają zapachu zaliczamy lizynę, tryptofan,
asparaginę i argininę. Do „ słodkich” aminokwasów należą glicyna, alanina, seryna i treonina, z
kolei do „gorzkich” zaliczamy tyrozynę, leucynę i izoleucynę. Smak wielu produktów spożywczych
zależy od występujących w nich wolnych aminokwasów, tak jak w przypadku ryb, produktów
pochodzenia morskiego, a także serów, przypraw maggi czy sosu sojowego [1] .
94238198.023.png 94238198.024.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin