Sakiewki Chińskie.doc

(108 KB) Pobierz
Sakiewki Chińskie

Sakiewki Chińskie

    

 

Czas przygotowania: 1 godzin

Ilość porcji: 3

Składniki

·         na ciasto

·         300 gr mąki

·         pół łyżeczki soli

·         pół łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka smalcu (ja dałam masło)

·         200 ml wrzątku

·         nadzienie:

·         200 gr mięsa mielonego

·         250 gr kapusty pekińskiej

·         2 łyżki sosu sojowego

·         1 łyżka wódki

·         1 łyżeczka imbiru mielonego

·         1 łyżka szczypiorku

·         1 łyżeczka cukru

·         1 łyżka oleju sezamowego

·         pieprz do smaku

·         surówka;

·         250 gr kapusty pekińskiej

·         ok 150 gr rzepy

·         1 mała papryczka chili

·         łyżeczka sosu sojowego ciemnego

·         łyżeczka sosu imbirowego z soją

·         1 łyżeczka cukru

Etapy przygotowania

ciasto; W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.

nadzienie:
Kapustę ugotować we wrzątku ok. 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć.
Posiekać drobno, włożyć do miski. Dodać mięso, sos sojowy, cukier, wódkę ,szczypiorek, imbir i olej .. wszystko wymieszać ..doprawić pieprzem.

Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty p boku 6, 6,5 cm .. Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki. Gotować na parze ok 12-15 min.

surówka;
Kapustę pokroić drobno, rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać cukier i sosy , wymieszać

Sakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony chrzan wasabi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin