Czas przygotowania: 1 godzin
Ilość porcji: 3
· na ciasto
· 300 gr mąki
· pół łyżeczki soli
· pół łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka smalcu (ja dałam masło)
· 200 ml wrzątku
· nadzienie:
· 200 gr mięsa mielonego
· 250 gr kapusty pekińskiej
· 2 łyżki sosu sojowego
· 1 łyżka wódki
· 1 łyżeczka imbiru mielonego
· 1 łyżka szczypiorku
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżka oleju sezamowego
· pieprz do smaku
· surówka;
· ok 150 gr rzepy
· 1 mała papryczka chili
· łyżeczka sosu sojowego ciemnego
· łyżeczka sosu imbirowego z soją
ciasto; W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.
nadzienie:Kapustę ugotować we wrzątku ok. 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć.Posiekać drobno, włożyć do miski. Dodać mięso, sos sojowy, cukier, wódkę ,szczypiorek, imbir i olej .. wszystko wymieszać ..doprawić pieprzem.
Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty p boku 6, 6,5 cm .. Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki. Gotować na parze ok 12-15 min.
surówka;Kapustę pokroić drobno, rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać cukier i sosy , wymieszać
Sakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony chrzan wasabi.
hubira