· pół opakowania makaronu pene pełne ziarno
· 2 kawałki kiełbasy - u mnie madera
· pół papryki chili czerwonej
· pora kawałek 4 cm
· pół puszki mini groszku
· 5 plastrów pomidora
· sos do spaghetti bolonese przygotowany z połowy paczki
· ser żółty starty
· pieprz ziołowy
· mini kostka smażona cebulka
1. Makaron gotujemy a'l dente.
2. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone drobno porę i chili. Chwile jeszcze razem smażymy i dodajemy mini kostkę cebulkę i pieprz. Wsypujemy mini groszek i mieszamy.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wysypujemy kiełbasę z groszkiem. Teraz układamy plasterki pomidora i zalewamy to sosem bolońskim.
4. Wierzch posypujemy serem żółtym i zapiekamy w temperaturze 180'c około 15 minut.
Natalia-UK