KAROKKE.doc

(23 KB) Pobierz

Karokke - japońskie krokiety

Czas przygotowania: 1 godz

Czas marynowania: -

Proporcje: 8-10 krokietów

 

Nie jest to oryginalne japońskie danie, jednak obecnie bardzo popularne w Japonii. Istnieje wiele odmian krokietów z różnym wypełnieniem, podstawą naszych krokietów są ziemniaki i mięso mielone. W Japonii krokiety kupuje się najczęściej pojedynczo, jako przekąskę, serwowane na ciepło w sklepach spożywczych i supermarketach. Ponieważ ich wykonanie jest dosyć pracochłonne rzadko są przygotowywane w domach. Krokiety te jada się najczęściej z majonezem i specjalnym sosem do krokietów (niestety u nas nie dostępnym) ale można próbować róznych sosów (mi np. bardzo smakowały z sosem z czranej fasoli).

 

Składniki:

150 gram mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego

1/2 kg ziemniaków

1 duża cebula. starta lub drobno posiekana

1 łyżeczka curry

sól, pieprz

olej do smażenia i frytowania

 

Panierka:

1/2 szklanki mąki ryżowej

2 jajka, ubite

1 szklanka tartej bułki

 

Dodatki:

2 liście kapusty pekińskiej pocięte w paski

majonez

ketchup

sos czosnkowy itp.

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować i utłuc.

Na patelnię wlać łyżkę oleju. Na niewielkim ogniu przesmażyć lekko cebulę, żeby zmiękła. Dodać mięso i usmażyć. Odlać tłuszcz, który wytopił się z mięsa. Usmażone mięso dodać do ziemniaków, przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką curry. Wszystko dobrze wymieszać.

Przełożyć masę do miski i uformować z niej okrągłe placki o grubości 1 cm i średnicy 6 cm.

W woku lub frytownicy rozgrzać olej do głębokiego smażenia (3-4 cm)

Każdy placek obtoczyć w mące, jajku i następnie w bułce tartej i smażyć po kilka na głebokim oleju, ok. 30 sekund z każdej strony, aż zrobią się złocisto-brązowe. Wyjąć z oleju i osączyć na papierowym ręczniku.

Podawać z paskami kapusty i różnymi sosami. Na krokiecie kładziemy kawałek kapusty i zjadamy trzymając w ręku i maczając w róznych sosach.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin