Mieszanka ras-el-hanut1 łyżka kminku1 łyżka kminu rzymskiego1 łyżka kardamonu3 łyżki mielonego cynamonuszczypta pieprzu kajeńskiegoTażin3 łyżki ras-el-hanut8 ząbków czosnku½ szklanki oliwy z oliwek4 udka kurczaka, podzielone na pałki i udźce1 szklanka suszonych moreli1 szklanka suszonych daktyli3 cebule, pokrojone w piórka3 łyżki masła migdałowegoszczypta szafranu1 łyżeczka kurkumysól i pieprzgarść świeżej kolendry, posiekanejPrzygotowanieNajpierw przygotuj mieszankę przypraw. Zmiel nasiona w młynku, lub rozetrzyj w moździerzu. Możesz też wymieszać wcześniej zmielone przyprawy. Gotową mieszankę przechowuj w szczelnym słoiku. Włóż 3 łyżki mieszanki, czosnek i oliwę do malaksera lub stojącego blendera i zmiksuj na gładką pastę. Włóż pastę i mięso do torebki strunowej i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Do dużego garnka włóż zamarynowanego kurczaka, razem z suszonymi morelami, daktylami, cebulą, masłem migdałowym, szafranem, kurkumą, solą i pieprzem. Wlej tyle wody, żeby wszystko było ledwo zakryte, przykryj szczelną przykrywką i wstaw na średni ogień. Gotuj przez 2 godziny, aż mięso będzie mięciutkie, a sos zgęstnieje. Tuż przed podaniem dopraw do smaku i dodaj liście kolendry.
Mniecio