Domowa szynka.txt

(0 KB) Pobierz
1 kg karczku bez ko�ci 
po kilka ziaren pieprzu ziarnistego: czarnego, zielonego, bia�ego 
3 li�cie laurowe 
1 �y�eczki gorczycy 
po kilka ziaren kolendry, owoc�w ja�owca, ziela angielskiego, kminu rzymskiego �ca�y�, kminku zwyk�ego 
kilka �y�ek oleju do podsma�enia mi�sa 
kilka z�bk�w czosnku 

Spos�b przyrz�dzenia:
1. Karczek dobrze op�uka�, osuszy� dok�adnie r�cznikiem papierowy, i naszpikowa� czosnkiem.


2. Do garnka wrzuci� wszystkie przyprawy i zala� 3 szklankami gor�cej ugotowanej wody � ca�o�� zagotowa�.


3. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i z ka�dej strony obsma�amy delikatnie mi�so.


4. Obsma�one mi�so prze�o�y� do wywaru i ca�o�� uzupe�ni� do pe�na ciep�� przegotowan� wod� i gotowa� na jak najmniejszym ogniu przez 1 godzin�. Uwaga! Woda morze wrze� w garnku, ale mi�so nie powinno wrze�.


5. Mi�so wyj�� z garnka i odstawi� do ca�kowitego ostygni�cia. Wy�mienicie smakuje szyneczka z �wie�ym chlebkiem lub bu�eczkami


Zgłoś jeśli naruszono regulamin