Kulebiak z kurczaka z pieczarkami8 porcji. Czas przygotow. 2,5 godz.Ciasto francuskie:300 g maki,300 g masla,200 ml wody,7 g soli,jajo do smarowania ciasta.Nadzienie:400 g ugotowanej piersi kurczaka,1,5 l rosolu drobiowego,250 g pieczarek,3 jaja,110 g ryzu,50 g masla,2 cebulki dymki,1 maly peczek zielonej pietruszki,sol, pieprz.1. Przesiana make wymieszac z sola, wlac zimna wode, zagniesc ciasto. Uformowackule, wstawic do lodowki na 30 min. Rozwalkowac na kwadratowy placek o boku20 cm. Warstwa ciasta na brzegach powinna byc 3 razy ciensza niz w srodku.Na srodku placka ulozyc posiekane zimne maslo, brzegi placka zalozyc do wewnatrz jak koperte, odstawic na 15 min do lodowki. Ochlodzone ciasto ulozycna oproszonej maka stolnicy, rozwalkowac na prostokat, zlozyc go na troje,obrocic o 90ż, rozwalkowac ponownie do pierwotnych rozmiarow. Zlozyc znow natroje, odstawic na 15 min do lodowki. Czynnosc powtorzyc 4 razy, po czymrozwalkowac ciasto na grubosc 3 mm.2. Ryz oplukac, zalac 375 ml goracego rosolu, przykryc, gotowac na malym ogniu16 min. Szalotki obrac, posiekac, pieczarki i pietruszke oplukac, posiekac.W rondlu rozgrzac maslo, podsmazyc na duzym ogniu posiekane skladniki, azodparuje plyn. Jaja ugotowac na twardo, ostudzic, pokroic w kostke. Miesokurczaka, jaja, podsmazone pieczarki i ugotowany ryz wymieszac. Przyprawicsola i pieprzem.3. Z rozwalkowanego ciasta wykroic regularny prostokat, reszte ciasta odlozycdo dekoracji, na srodku prostokata ulozyc walek z farszu, brzegi ciasta zalozyc na siebie, konce rulonu zawinac jak przy lepieniu pierogow, ulozyc nablasze "szwem" do dolu. Wierzch przybrac dekoracyjnymi formami z ciasta, wsrodku wyciac maly okragly otwor, wstawic papierowy kominek dla ujscia pary.Calosc posmarowac rozmaconym jajem. Wstawic do ogrzanego do 230żC piekarnika, piec ok. 35 min. Podawac goracy z topionym maslem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 66.
plesewa