Kiszone ogórki z winogronami.doc

(51 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem



Kiszone ogórki z winogronami

 

Składniki:

2 kg małych ogórków do kiszenia

5-6 ząbków czosnku

30 dag winogron

łyżeczka ziaren gorczycy

5 łyżek soli

Liście winogron

łodygi kopru

 

 

Przygotowanie:

Ogórki przez pół godziny moczyć w cieplej wodzie, następnie dokładnie umyć, osuszyć. Winogrona opłukać, osączyć, podzielić na mniejsze grona. Czosnek obrać, ząbki przekroić na 2-3 części. Liście winogron oraz łodygi kopru opłukać, osuszyć. Na dno 5-litrowego słoja wsypać sól, następnie włożyć ogórki, przekładając ich warstwy koprem, winogronami, czosnkiem i gorczyca. Zalać zimna woda przegotowana, na wierzchu ułożyć liście winogron. Przykryć talerzykiem odstawić na 3-4 dni. Słój zawiązać gaza. Zakwaszone ogórki można przełożyć do mniejszych – umytych, wygotowanych słoików i poddać pasteryzacji. Zamknąć i wstawić do garnka z letnia woda, podgrzać do temperatury 85 stopni i utrzymywać w tej temperaturze przez 30 min. Słoiki wyjąc i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin