Kiszone ogórki z winogronami
Składniki:
2 kg małych ogórków do kiszenia
5-6 ząbków czosnku
30 dag winogron
łyżeczka ziaren gorczycy
5 łyżek soli
Liście winogron
łodygi kopru
Przygotowanie:
Ogórki przez pół godziny moczyć w cieplej wodzie, następnie dokładnie umyć, osuszyć. Winogrona opłukać, osączyć, podzielić na mniejsze grona. Czosnek obrać, ząbki przekroić na 2-3 części. Liście winogron oraz łodygi kopru opłukać, osuszyć. Na dno 5-litrowego słoja wsypać sól, następnie włożyć ogórki, przekładając ich warstwy koprem, winogronami, czosnkiem i gorczyca. Zalać zimna woda przegotowana, na wierzchu ułożyć liście winogron. Przykryć talerzykiem odstawić na 3-4 dni. Słój zawiązać gaza. Zakwaszone ogórki można przełożyć do mniejszych – umytych, wygotowanych słoików i poddać pasteryzacji. Zamknąć i wstawić do garnka z letnia woda, podgrzać do temperatury 85 stopni i utrzymywać w tej temperaturze przez 30 min. Słoiki wyjąc i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
emikra8