ćw 2 funkcje białek.pdf

(821 KB) Pobierz
Æwiczenie 2 - budowa i w³. bia³ek
Ć wiczenie 2
BUDOWA, WŁA Ś CIWO Ś CI I FUNKCJA BIAŁEK
Cz ęść do ś wiadczalna obejmuje:
- ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową
- wytrącanie kazeiny w punkcie izoelektrycznym
- frakcjonowanie białek surowicy krwi metodą wysalania siarczanem amonu
- denaturacja białek (termiczna, etanolem o wyŜszym stęŜeniu, niektórymi kationami i anionami)
WPROWADZENIE
Łączenie się aminokwasów wi ą zaniami amidowymi prowadzi do utworzenia liniowej makro-
cząsteczki – polipeptydu. Łańcuchy polipeptydowe zawierające ponad 100 reszt aminokwasowych
przyjmuje się określać juŜ jako białka . Wi ą zanie amidowe , nazywane równieŜ wi ą zaniem pep-
tydowym , powstaje z grupy
-karboksylowej i grupy
a
-aminowej. Na ryc. 1A przedstawiono di-
peptyd (seryloalaninę) utworzony z seryny i alaniny. Wiązanie peptydowe jest stabilizowane me-
zomerycznie , gdyŜ wiązanie C-N ma cz ęś ciowo charakter wi ą zania podwójnego C=N (Ryc.
1B). To usztywnienie wiązania peptydowego powoduje, Ŝe we wszystkich ułoŜeniach przestrzen-
nych białek grupy amidowe pozostaj ą płaskie . Swobodna rotacja jest moŜliwa tylko wokół wią-
zania N-C
i C
a
-C, a obroty są opisywane przez wartości k ą tów torsyjnych
j
(fi) i
y
(psi) (Ryc.
1A).
Ryc. 1. Właściwości wiązania amidowego (peptydowego) (Koolman, Röhm 2005)
1
a
a
162948826.001.png
Ryc. 2. Struktury drugorzędowe białek (α-helisa, helisa kolagenu, pofałdowanej kartki, β-pętla)
(Koolman, Röhm 2005)
2
162948826.002.png
Konformacja łańcucha peptydowego utworzona przez kilka kolejnych reszt aminokwasowych
definiuje struktur ę drugorz ę dow ą stabilizowaną wi ą zaniami wodorowymi (Ryc. 2).
Białka, ze względu na skład, dzieli się na białka proste i zło Ŝ one . Białka proste zbudowane są
tylko z aminokwasów, natomiast białka zło Ŝ one zawierają szereg róŜnych komponentów nieami-
nokwasowych, których rodzaj staje się podstawą podziału białek na:
- glikoproteiny - białka zawierające cukry oboj ę tne (galaktoza, mannoza, fukoza), aminocukry
(N-acetyloglukozamina, N-acetylogalaktozamina) lub kwasy pochodne mono-
sacharydów (kwas uronowy, kwas sjalowy)
- lipoproteiny – zawierają fosfolipidy, cholesterol i inne związki lipidowe
- metaloproteiny – zawierają jony metali związane jonowo lub koordynacyjnie
- fosfoproteiny – reszty tyrozyny, treoniny lub seryny są zestryfikowane kwasem fosforowym
- nukleoproteiny – zawierają RNA lub DNA
- chromoproteiny – zawierają grupę prostetyczną, którą stanowią róŜne związki barwne
Na ryc. 3 pokazano potencjalne miejsca modyfikacji ła ń cucha polipeptydowego . Modyfika-
cjom ulegają zwykle polarne reszty aminokwasów, stanowiąc waŜne źródło róŜnorodności białek.
Ryc. 3. Potranslacyjne modyfikacje łańcucha polipeptydowego (Koolman, Röhm 2005)
3
162948826.003.png
Białka ze względu na pełnione funkcje moŜna podzielić na:
- enzymatyczne – najliczniejsza grupa białek (ponad 2000) o zróŜnicowanej masie cząsteczkowej
- strukturalne – są odpowiedzialne za mechaniczną stabilność narządów i tkanek ( kolagen, ela-
styna, tubulina, aktyna,
a
-keratyna ). Do białek strukturalnych zalicza się tak-
Ŝe histony pełniące kluczową rolę w upakowaniu DNA w chromatynie
- transportuj ą ce – np. hemoglobina uczestniczy w transporcie tlenu i CO 2 Niektóre białka oso-
cza ( prealbumina ) transportujące hormony, transferyna przenosząca Ŝelazo,
niektóre białka błonowe np. kanały jonowe pośredniczące w transporcie jonów,
no ś niki w transporcie metabolitów i jonów, pompy funkcjonujące w transpor-
cie aktywnym jonów i metabolitów
- regulacyjne – białkami są niektóre hormony ( somatotropina, insulina ), a takŜe receptory
uczestniczące w percepcji róŜnych cząsteczek sygnałowych. Białkami regulato-
rowymi są takŜe czynniki transkrypcyjne , regulujące ekspresję genów
- odporno ś ciowe – białka układu immunologicznego (np. immunoglobuliny ) chronią organizm
przed czynnikami chorobotwórczymi i ksenobiotykami (substancjami obcymi
dla organizmu)
- motoryczne – uczestniczą w procesach związanych z ruchem ( aktyna, miozyna ); kinezyna
funkcjonuje w przemieszczaniu organelli w komórce
- zapasowe owoalbumina w białku jaja stanowi źródło aminokwasów dla rozwijającego się za-
rodka; ferrytyna wiąŜe Ŝelazo w wątrobie, kazeina jest białkiem zapasowym
mleka, niektóre białka budujące mięśnie mogą być wykorzystywane jako mate-
riał energetyczny; takŜe wiele białek roślinnych pełni funkcję zapasową
Ze względu na rozpuszczalno ść i kształt, białka dzielą się na: globularne (kuliste) i fibrylarne
(włókienkowate, skleroproteiny).
Do białek fibrylarnych naleŜą: α -keratyny włosów, wełny, piór, paznokci, kolageny zawarte
głównie w tkance łącznej, elastyny, fibroina jedwabiu.
Białka globularne obejmują:
-białka obojętne (albuminy, globuliny)
-kwaśne (prolaminy, gluteiny)
-zasadowe (histony, protaminy)
Na ryc. 4 przedstawiono półschematycznie, w około 1,5-milionowym powiększeniu, struktury
kilku wewnątrz- i pozakomórkowych białek.
4
Ryc. 4 . Strukturalne i funkcjonalne zróŜnicowanie białek (półschematyczne struktury w około 1,5
mln powiększeniu; długość kolagenu w tym powiększeniu wynosi około 30 cm) (Koolman, Röhm
2005)
5
162948826.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin