Ogórek:
a)pęd:
-pokrój rośliny: płożący, krzaczasty
-dł.pędy: którtki- 80, średni 80-150, długi >150
-stopień rozgałęzienia pędu
b)liść:
-kształt blaszki liściowej
-powierzchnia bl.liściowej
-wielkość bl.liściowej
-kształt i wielkość liścienia
c)kwiat:
- kw.męski/ kw.żeński- 10:1, 40:1
-typy odm.pod względem kwitniania (kwiatów)
*standardowe
*o przewadze kw.żeńskich ( Parker, Krak, Julia)
*żeńskie (Odys)
*partenokarpiczne (Satina, Delphina, Sawko)
-owoc:
*owłosienie zawiązków (rodzaj- proste, złożone, mieszane/ barwa- biała, czarna, brązowa)
*pow.owocu (gładka, szorstka, brodawkowata)
*barwa w fazie dojrzałości (mlecznobiała, jasnożółta- zielona, jasnozielona, ciemnozielona)
*rysunek owocu (najczęściej białe lub żółte smugi od części przykielichowej do nasady owocu)
*kształt owocu (baryłkowaty/ walcowaty/ wrzecionowaty/ maczugowaty/ wężowaty)
*kształt nasady owocu (b.spiczasty, spiczasty, cygarowaty, zaokrąglony)
*kształt cz.przykielichowej (os silniezaostrzonego do zaokrąglonego)
*stopień wykształcenia szyjki (słaby- b.silny)
*przekrój poprzeczny (okrągły, okrągły trójkątny, trójkątny, trójkątny wklęsły)
*wielkość owocu (od 5-70 cm)
*wyst.goryczki (genetycznie pozbawione goryczki)
*skłonność do tworzenia pustych komór
-odporność na choroby:
*wirus mozaiki ogórka,
*kanciasta plamistość
* mączniak rzekomy,
*antraknoza
-odmiany:
*korniczony (Rufus, Tytus, Anulka)
*konserwowe a)grubo brodawkowe (Polan, Aladyn, Parys, Racibor)
b)drobnobrodawkowe (Victoria, Fortuna, Snow, Evita)
*kwaszeniaki (Julian, Borus)
*sałatkowe (Delicius, Dar, Alto)
Ogórek szklarniowy
- cechy rozpoznawcze:
*intensywność wzrostu
*pokrój luźny
*dł.międzywiężli
*wielkość liści
- cechy dotyczące owocu:
*barwa
*kształt
*wyrównanie owoców
*pow.skórki (gładka, lekko zabarwiona)
*skłonność do tworzenia owoców zniekształconych
*szyjka (brak, słabo zaznaczona, wyrażna)
- długość owoców ( b.krótkie 13-18, krótkie 20-25, średnie 28-32, długoowocowe >35)
-wczesność owocowania
-miejsce owocowania (przewodnik, pędy boczne, mieszane)
-intensywność wzrostu pędów bocznych
-plenność, wielkość plonu, intensywność plonowania
-typy odm. (partenokarpiczne, żeńskie)
- ilość kw. W jednym więżle
-dł.zbiorów (krótki, normalny, przedłużony)
-technologia uprawy (tradycyjne podłoża, wełna mineralna)
-termin uprawy
-tolerancja na choroby:
*antraktoza
*parch dyniowatych
*mączniak prawdziwy
*wirus mozaiki ogórka
*mączniak rzekomy
- odm. Do upraw pod osłonami:
*krótkoowocowe (Petita, Mars, Danito, Tracia)
*średnio dł. (Lech, Pacific, Carusa)
*długoowocowe (Atos, Dukat, Bunekx)
Dynia olbrzymia
-odm.botaniczne:
*kabaczek
*cukinia
*dynia makaronowa
*patison
*jagoda rzekoma
*jadalne całe owoce, mięsiste ściany
*wytwarza dużo nasion
*zdolność kiełkowania do 10 lat
-różnice: pędy
a) krótkie sztywne
b)długie płożące się
*łodygi:
a) 5-kanciaste żłobkowane u form płożących się
b)cylindryczne lub prawie cylindryczne ostro owłosione
*liście:
a)5-klapowe lub 3-7 głębokie zatoki pomiędzy klapami często białe trójkąty w rozwidleniu nerwów
b)okrągłe nerkowate nie wcinane lub z płytkimi wcięciami i zaokrąglonymi klapami, liście i ogonki gęsto owłosione
*kwiaty:
a)duże, płatki korony pomarańczowe, zaostrzone na szczycie pączki kw.spiczasto zamknięte
b)duże, pł.korony zaokrąglone, żółte lekko wygięte w dół, pączki kw. Rozchylone na szczycie
*szypułka owocu:
a)głęboko bruzdowane (5-8 bruzd) twarda nierozszerzająca się przy owocu lub lekko
b)cylindryczne lub maczugowata bez widocznych bruzd miękka
*nasiona:
a)brunatno-białe o bliżnie poprzecznej, mtn 200-440g.
b)białe lub brunatne o ukośnej bliżnie, mtn 450-500g
-pokrój rośliny: płożący, krzaczasty, półkrzaczasty
-liść: wyst.plamy na liściach, brak, słabo widoczne, wyrażne,
-wczesność
-plenność
-tolerancja na choroby
-wielkość owoców 1-50kg
-kształt owoców:
*kulisty
*kulisty spłaszczony
*wydłużony
*owalny
*maczugowaty
*dyskowaty
-pow.owocu (gładka, żebrowana, bruzdowana)
-barwa skórki
-rysunek na skórce
-barwa miąższu
-twardość miąższu
-zawartość skł.( cukru i karotenu)
-skłonność do gromadzenia azotanów, metali ciężkich
-gr.okrywy nasiennej (są odm.bez okrywy Miranda)
*dynia olbrzymia (Amazonka, Ambar, Bambina)
*dynia zwyczajna (Astra Polka, Atena Polka, Cora)
*patison (Disco, Gagat, Polo)
*d.makaronowa (Makaronowa, Warszawska, Pyza)
*d.bezłubionwa (Junona, Miranda)
Kawon:
-odmiany: Bingo, Janosik, Rosario
Melon:
*kantalupy- Cucumis Melo var cantalupensis
-owoc kulisty, lekko spłaszczony
-żebrowane
-z brodawkami
-miąższ ciemnopomarańczowy
-aromatyczny
*siatkowane: Cucumis Melo var veticulatus
-różne kształty
*melony gładkie
Pomidor:
-łodyga:
*na początku (okrągła, delikatna)
*póżniej (kanciasta, twarda, zdrewniała)
*początkowo łodyga rośnie pionowo, przy 3-4 liściu zaczyna się pochylać i płoży pod ciężarem
*wyjątek odm.karłowe- sztywna łodyga
*z kątów liści wyrastają pędy boczne I rzędu(monopodialne) i II rzędy
*sympodialne gdy pojawi się pierwszy kwiatostan
*włoski na liściach i łodydze (włoski wydzielnicze o specyficznym zapachu)
-liść:
*nieparzysto, pierzasto złożone: 7-11 dużych odcinków, 3-4 pary bocznych odcinków, 1 odcinek sztywny
*kształt: ( ziemniaczany, zwykły, pośredni)
-kwiatostan: (samopylne, obupłciowe, grona- sierpiki)
*kwiat- 5 pręcików, 1 słupek (pręciki wyrastają poniżej słupka)
*typ ulistnienia (silne, b.silne, pośrednie, słabe)
*dł.grona (najdłuższe do 30cm/ 15-30/ 15-12cm)
*typy gron (pojedyncze, podwójne, złożone)
*jagoda właściwa
*wielkość od 1g-1000gr
*barwa: zielone-chlorofil a i b 40%, czerwony- likopen 400mg%, żółty/pom.- karotenoidy
*fazy dojrzewania:
a)zielony wyrażnie
b)zielony ¼ pow.zmieniło barwę
c)różwy ¾ pow.zmieniło barwę
d)w pełni dojrzały
e)przejrzały
*wielkość (drobnoowocowe do 60gr/ 60-100/ pow.100gr)
-kształt owocu:
*rodzaje (śliwkowaty, gruszkowaty, eliptyczny, elipsoidalny wydłużony)
*typy (okrągłe, żebrowane, okrągłe na gałązce, cherry)
*ukształtowanie owocu (bez żebrowania, płytko żebrowany, wyrażnie żebrowany, zdeformowany)
*liczba i układ komór
-nasiona:
*płaskie takiego samego kształtu
*barwa różna (żółta-pom-kremowa)
*zachowują 4-5 lat zdolności kiełkowania
-pokrój rośliny:
*wzniesiony
*płożący się:
a)wysokość (wysoki 12-15, niski 3-4 cm)
b)typy wzrostu( o niekończącym wzroście, karłowe, samo kończące)
-wczesność odmiany:
*szybkiego tempa wschodów
*wzrostu rozsady
*wczesnego zakwitania
*zdolność zawiązywania owoców w warunkach niekorzystnych
*szybkiego tempa wzrostu owoców
*szybkiego dojrzewania aż do osiągnięcia pożądanej barwy
*cięcie i palikowanie
-plenność:
*wpływa na nie (światło, temp, ilość opadów, zabiegi agrotechniczne, nawożenie, gleba)
Papryka: 2 gatunki
-Capsicum annum(1-roczna)
- Casicum frutescens- wieloletnie
C.annum:
a)macrocarpum- wielkoowocowa, odm papryki słodkiej
b)microcarpum- drobnoowocowe, ostre
c)fasciculatum- bukietowe, jako rośliny ozdobne
*pokrój rośliny (zwarty, rozłożysty, średniorozłożysty, ścielący się)
* 3 grupy:
- czaszko kształtna- pędy w miejscu rozgałęzienia łodygi tworzą czaszkę w środku której znajdują się kwiaty i owoce, odm wielkoowocowe
-widlasta- pędy w miejscu rozgałęzienia łodygi wyrastają pod kątem ostrym tworząc widła w których zawiązują się owoce, o owocach małych
-pośrednia
*wysokość:
-b.niskie- < 25cm/ niskie- 45/ średnio niskie 65/ wysokie 85/ b.wysokie >85
*liście: kształt- elipsowaty, elipsowaty wydłużony, elipsowaty zaostrzony, sercowaty, lancetowaty
*kwiat: wielkość- wielkoowocowe 3-3,5 cm/ pośrednie 2,2- 2,8/ drobnokwiatowe 1- 1,8cm
- odm. Drobnokwiatowe ostre obficie kwitną ale zawiązują mało owoców
- odm.wielkoowocowe mało kwiatów ale dobrze zawiązują owoce
*owoce:
-kształt owoców >3cm (szerokiego graniastosłupa, sześcianu, krótkiego graniastosłupa, ściętego ostrosłupa, stożkowaty, ostrosłupa, skróconego stożka, wydłużonego stożka)
-kształt poniżej 3cm (rożkowaty, stożkowaty dł.tępo ściety, stożkowaty długi i krótki, jajowaty, kulisty, elipsoidalny)
-kształt kielicha:
*odm.o kielichu płaskim zagłębiony w nasadę owocu z ząbkami odgiętymi na zewnątrz
*odm. O kielichach dużych który słabo przylega do nasady owocu i jest troche mniejszy
*odm. O kielichu kapeluszowym obejmującym całkowicie nasady owocu
-wielkość (duże >12cm/ średnie/ małe 4cm)
-podział wg.ciężaru: (150-250/40-150/10-40/4-10/2-4g)
-wg. Grubości miąższu: (0,5-1mm/ 1-2/ 2-4/ 4-6/ >6)
-wyróżniamy owoce:
*stojące- wielkoowocowe
*zwisające- drobnoowocowe
*różne- pośrednie
-nasiona- wielkość: (4/ 4,5-5,6/ 5,6- 8)
-planność- zmienia się pod wpływem warunków zewnętrznych (zależy od odm, temp, opadów, stopnia nasłonecznienia)
-odm: słodkie ( Rebeca, Sano, Roberta, Katarzyna) ostre (Tajfun, Cyklon, Orkan)
Oberżyna:
-siewka- różnią się barwą: zielona, filetowa
-pokrój rośliny- rozłożysty ; zwarty; pośrednia; półrozłożysty
-wysokość- (>90/ 66-90/ 51- 65/ 26-50/ <25)
-wysokość zależy od: żyzności, wilgotności gleby, temp,
-barwa łodygi: ciemnofioletowa, fioletowa, zielona
- liść: różna wielkość, różne wcięcia na liściu, brzegi blaszki ( głęboko wcinany, klapowany, płytko wcinany, nie wcinany)
-dł.blaszki liściowej: od 11,2-31,6, szerokość 7-26,8cm, do opisu bierze się 9 liść licząc od dołu, kolor: zielona, zielono-fioletowa, zielona z jaśniejszym unerwieniem, szarofioletowa, fioletowa)
ewelka3101