warzywnictwo szczegolowe (1).docx

(19 KB) Pobierz

Ogórek:

a)pęd:

-pokrój rośliny: płożący, krzaczasty

-dł.pędy: którtki- 80, średni 80-150, długi >150

-stopień rozgałęzienia pędu

b)liść:

-kształt blaszki liściowej

-powierzchnia bl.liściowej

-wielkość bl.liściowej

-kształt i wielkość liścienia

c)kwiat:

- kw.męski/ kw.żeński- 10:1, 40:1

-typy odm.pod względem kwitniania (kwiatów)

   *standardowe

  *o przewadze kw.żeńskich ( Parker, Krak, Julia)

  *żeńskie (Odys)

  *partenokarpiczne (Satina, Delphina, Sawko)

-owoc:

  *owłosienie zawiązków (rodzaj- proste, złożone, mieszane/ barwa- biała, czarna, brązowa)

  *pow.owocu (gładka, szorstka, brodawkowata)

  *barwa w fazie dojrzałości (mlecznobiała, jasnożółta- zielona, jasnozielona, ciemnozielona)

  *rysunek owocu (najczęściej białe lub żółte smugi od części przykielichowej do nasady owocu)

  *kształt owocu (baryłkowaty/ walcowaty/ wrzecionowaty/ maczugowaty/ wężowaty)

  *kształt nasady owocu (b.spiczasty, spiczasty, cygarowaty, zaokrąglony)

  *kształt cz.przykielichowej (os silniezaostrzonego do zaokrąglonego)

  *stopień wykształcenia szyjki (słaby- b.silny)

  *przekrój poprzeczny (okrągły, okrągły trójkątny, trójkątny, trójkątny  wklęsły)

  *wielkość owocu (od 5-70 cm)

  *wyst.goryczki  (genetycznie pozbawione goryczki)

  *skłonność do tworzenia pustych komór

-odporność na choroby:

*wirus mozaiki ogórka,

*kanciasta plamistość

* mączniak rzekomy,

*antraknoza

-odmiany:

*korniczony (Rufus, Tytus, Anulka)

*konserwowe a)grubo brodawkowe (Polan, Aladyn, Parys, Racibor)

b)drobnobrodawkowe (Victoria, Fortuna, Snow, Evita)

*kwaszeniaki (Julian, Borus)

*sałatkowe (Delicius, Dar, Alto)

Ogórek szklarniowy

- cechy rozpoznawcze:

*intensywność wzrostu

*pokrój luźny

*dł.międzywiężli

*wielkość liści

- cechy dotyczące owocu:

*barwa

*kształt

*wyrównanie owoców

*pow.skórki (gładka, lekko zabarwiona)

*skłonność do tworzenia owoców zniekształconych

*szyjka (brak, słabo zaznaczona, wyrażna)

- długość owoców ( b.krótkie 13-18, krótkie 20-25, średnie 28-32, długoowocowe >35)

-wczesność owocowania

-miejsce owocowania (przewodnik, pędy boczne, mieszane)

-intensywność wzrostu pędów bocznych

-plenność, wielkość plonu, intensywność plonowania

-typy odm. (partenokarpiczne, żeńskie)

- ilość kw. W jednym więżle

-dł.zbiorów (krótki, normalny, przedłużony)

-technologia uprawy (tradycyjne podłoża, wełna mineralna)

-termin uprawy

-tolerancja na choroby:

*antraktoza

*parch dyniowatych

*mączniak prawdziwy

*wirus mozaiki ogórka

*kanciasta plamistość

*mączniak rzekomy

- odm. Do upraw pod osłonami:

*krótkoowocowe (Petita, Mars, Danito, Tracia)

*średnio dł. (Lech, Pacific, Carusa)

*długoowocowe (Atos, Dukat, Bunekx)

Dynia olbrzymia

-odm.botaniczne:

*kabaczek

*cukinia

*dynia makaronowa

*patison

-owoc:

*jagoda rzekoma

*jadalne całe owoce, mięsiste ściany

*wytwarza dużo nasion

*zdolność kiełkowania do 10 lat

-różnice: pędy

a) krótkie sztywne

b)długie płożące się

*łodygi:

a) 5-kanciaste żłobkowane u form płożących się

b)cylindryczne lub prawie cylindryczne ostro owłosione

*liście:

a)5-klapowe lub 3-7 głębokie zatoki pomiędzy klapami często białe trójkąty w rozwidleniu nerwów

b)okrągłe nerkowate nie wcinane lub z płytkimi wcięciami i zaokrąglonymi klapami, liście i ogonki gęsto owłosione

*kwiaty:

a)duże, płatki korony pomarańczowe, zaostrzone na szczycie pączki kw.spiczasto zamknięte

b)duże, pł.korony zaokrąglone, żółte lekko wygięte w dół, pączki kw. Rozchylone na szczycie

*szypułka owocu:

a)głęboko bruzdowane (5-8 bruzd) twarda nierozszerzająca się przy owocu lub lekko

b)cylindryczne lub maczugowata bez widocznych bruzd miękka

*nasiona:

a)brunatno-białe o bliżnie poprzecznej, mtn 200-440g.

b)białe lub brunatne o ukośnej bliżnie, mtn 450-500g

-pokrój rośliny: płożący, krzaczasty, półkrzaczasty

-liść: wyst.plamy na liściach, brak, słabo widoczne, wyrażne,

-wczesność

-plenność

-tolerancja na choroby

-wielkość owoców 1-50kg

-kształt owoców:

*kulisty

*kulisty spłaszczony

*wydłużony

*owalny

*maczugowaty

*dyskowaty

-pow.owocu (gładka, żebrowana, bruzdowana)

-barwa skórki

-rysunek na skórce

-barwa miąższu

-twardość miąższu

-zawartość skł.( cukru i karotenu)

-skłonność do gromadzenia azotanów, metali ciężkich

-gr.okrywy nasiennej (są odm.bez okrywy Miranda)

-odmiany:

*dynia olbrzymia (Amazonka, Ambar, Bambina)

*dynia zwyczajna (Astra Polka, Atena Polka, Cora)

*patison (Disco, Gagat, Polo)

*d.makaronowa (Makaronowa, Warszawska, Pyza)

*d.bezłubionwa (Junona, Miranda)

Kawon:

-odmiany: Bingo, Janosik, Rosario

Melon:

-odmiany:

*kantalupy- Cucumis Melo var cantalupensis

-owoc kulisty, lekko spłaszczony

-żebrowane

-z brodawkami

-miąższ ciemnopomarańczowy

-aromatyczny

*siatkowane: Cucumis Melo var veticulatus

-różne kształty

*melony gładkie

Pomidor:

-łodyga:

*na początku (okrągła, delikatna)

*póżniej (kanciasta, twarda, zdrewniała)

*początkowo łodyga rośnie pionowo, przy 3-4 liściu zaczyna się pochylać i płoży pod ciężarem

*wyjątek odm.karłowe- sztywna łodyga

*z kątów liści wyrastają pędy boczne I rzędu(monopodialne) i II rzędy

*sympodialne gdy pojawi się pierwszy kwiatostan

*włoski na liściach i łodydze (włoski wydzielnicze o specyficznym zapachu)

-liść:

*nieparzysto, pierzasto złożone: 7-11 dużych odcinków, 3-4 pary bocznych odcinków, 1 odcinek sztywny

*kształt: ( ziemniaczany, zwykły, pośredni)

-kwiatostan:  (samopylne, obupłciowe, grona- sierpiki)

*kwiat- 5 pręcików, 1 słupek (pręciki wyrastają poniżej słupka)

*typ ulistnienia (silne, b.silne, pośrednie, słabe)

*dł.grona (najdłuższe do 30cm/ 15-30/ 15-12cm)

*typy gron (pojedyncze, podwójne, złożone)

-owoc:

*jagoda właściwa

*wielkość od 1g-1000gr

*barwa: zielone-chlorofil a i b 40%, czerwony- likopen 400mg%, żółty/pom.- karotenoidy

*fazy dojrzewania:

a)zielony wyrażnie

b)zielony  ¼ pow.zmieniło barwę

c)różwy ¾ pow.zmieniło barwę

d)w pełni dojrzały

e)przejrzały

*wielkość (drobnoowocowe do 60gr/ 60-100/ pow.100gr)

-kształt owocu:

*rodzaje (śliwkowaty, gruszkowaty, eliptyczny, elipsoidalny wydłużony)

*typy (okrągłe, żebrowane, okrągłe na gałązce, cherry)

*ukształtowanie owocu (bez żebrowania, płytko żebrowany, wyrażnie żebrowany, zdeformowany)

*liczba i układ komór

-nasiona:

*płaskie takiego samego kształtu

*barwa różna (żółta-pom-kremowa)

*zachowują 4-5 lat zdolności kiełkowania

-pokrój rośliny:

*wzniesiony

*płożący się:

a)wysokość (wysoki 12-15, niski 3-4 cm)

b)typy wzrostu( o niekończącym wzroście, karłowe, samo kończące)

-wczesność odmiany:

*szybkiego tempa wschodów

*wzrostu rozsady

*wczesnego zakwitania

*zdolność zawiązywania owoców w warunkach niekorzystnych

*szybkiego tempa wzrostu owoców

*szybkiego dojrzewania aż do osiągnięcia pożądanej barwy

*cięcie i palikowanie

-plenność:

*wpływa na nie (światło, temp, ilość opadów, zabiegi agrotechniczne, nawożenie, gleba)

Papryka: 2 gatunki

-Capsicum annum(1-roczna)

- Casicum frutescens- wieloletnie

C.annum:

a)macrocarpum- wielkoowocowa, odm papryki słodkiej

b)microcarpum- drobnoowocowe, ostre

c)fasciculatum- bukietowe, jako rośliny ozdobne

*pokrój rośliny (zwarty, rozłożysty, średniorozłożysty, ścielący się)

* 3 grupy:

- czaszko kształtna- pędy w miejscu rozgałęzienia łodygi tworzą czaszkę w środku której znajdują się kwiaty i owoce, odm wielkoowocowe

-widlasta- pędy w miejscu rozgałęzienia łodygi wyrastają pod kątem ostrym tworząc widła w których zawiązują się owoce, o owocach małych

-pośrednia

*wysokość:

-b.niskie- < 25cm/ niskie- 45/ średnio niskie 65/ wysokie 85/ b.wysokie >85

*liście: kształt- elipsowaty, elipsowaty wydłużony, elipsowaty zaostrzony, sercowaty, lancetowaty

*kwiat: wielkość- wielkoowocowe 3-3,5 cm/ pośrednie 2,2- 2,8/ drobnokwiatowe 1- 1,8cm

- odm. Drobnokwiatowe ostre obficie kwitną ale zawiązują mało owoców

- odm.wielkoowocowe mało kwiatów ale dobrze zawiązują owoce

*owoce:

-kształt owoców >3cm (szerokiego graniastosłupa, sześcianu, krótkiego graniastosłupa, ściętego ostrosłupa, stożkowaty, ostrosłupa, skróconego stożka, wydłużonego stożka)

-kształt poniżej 3cm (rożkowaty, stożkowaty dł.tępo ściety, stożkowaty długi i krótki, jajowaty, kulisty, elipsoidalny)


-kształt kielicha:

*odm.o kielichu płaskim zagłębiony w nasadę owocu z ząbkami odgiętymi na zewnątrz

*odm. O kielichach dużych który słabo przylega do nasady owocu i jest troche mniejszy

*odm. O kielichu kapeluszowym obejmującym całkowicie nasady owocu

-wielkość (duże >12cm/ średnie/ małe 4cm)

-podział wg.ciężaru: (150-250/40-150/10-40/4-10/2-4g)

-wg. Grubości miąższu: (0,5-1mm/ 1-2/ 2-4/ 4-6/ >6)

-wyróżniamy owoce:

*stojące- wielkoowocowe

*zwisające- drobnoowocowe

*różne- pośrednie

-nasiona- wielkość: (4/ 4,5-5,6/ 5,6- 8)

-planność- zmienia się pod wpływem warunków zewnętrznych (zależy od odm, temp, opadów, stopnia nasłonecznienia)

-odm: słodkie ( Rebeca, Sano, Roberta, Katarzyna) ostre (Tajfun, Cyklon, Orkan)

Oberżyna:

-siewka- różnią się barwą: zielona, filetowa

-pokrój rośliny- rozłożysty ; zwarty; pośrednia; półrozłożysty

-wysokość- (>90/ 66-90/ 51- 65/ 26-50/ <25)

-wysokość zależy od: żyzności, wilgotności gleby, temp,

-barwa łodygi: ciemnofioletowa, fioletowa, zielona

- liść: różna wielkość, różne wcięcia na liściu, brzegi blaszki ( głęboko wcinany, klapowany, płytko wcinany, nie wcinany)

-dł.blaszki liściowej: od 11,2-31,6, szerokość 7-26,8cm, do opisu bierze się 9 liść licząc od dołu, kolor: zielona, zielono-fioletowa, zielona z jaśniejszym unerwieniem, szarofioletowa, fioletowa)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin