Ryba w sosie piwnym.pdf
(
44 KB
)
Pobierz
34420161 UNPDF
Ryba w sosie piwnym
Składniki
Ok. 1,5 kg świeżej ryby słodkowodnej (najlepiej karpia), 10 dag
piernika, 2 szklanki ciemnego piwa, pęczek włoszczyzny, cytryna,
cebula, 4 łyżki masła, 3 łyżki rodzynek, łyżka galaretki
porzeczkowej, 3 ziarenka pieprzu, 3 goździki, listek laurowy, sól,
pieprz
Sposób przyrządzania
Włoszczyznę oczyścić, umyć pokroić na kawałki. Obrać cebulę, pokroić w kostkę.
Warzywa i przyprawy włożyć do garnka, wlać pół litra wody. Gotować pod przykryciem
15 min. Przecedzić wywar do drugiego garnka, wlać ciemne piwo, wrzucić pokruszony
piernik, rodzynki i połowę cytryny pokrojonej w plastry. Gotować 10 min. Rybę sprawić,
umyć i podzielić
na 8 porcji. Włożyć do sosu, dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 min. Wyjąć
kawałki ryby oraz plastry cytryny, a sos doprawić masłem, galaretką, solą, pieprzem
i sokiem z drugiej połówki cytryny. Gorące kawałki ryby ułożyć na półmisku, polać
sosem.
Plik z chomika:
tatanka.com
Inne pliki z tego folderu:
Ryba pieczona w glinie.doc
(19 KB)
Ryby z Biebrzy.wmv
(92492 KB)
biala ryba nadziewana warzywami.jpg
(77 KB)
Ryba duszona ze śliwkami.doc
(19 KB)
Ryba duszona w jarzynach.doc
(20 KB)
Inne foldery tego chomika:
00000000
IKRA
MIELONA MASA RYBNA
OWOCE MORZE
RYBNA GARMAŻERKA
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin