Sos słodko.doc

(24 KB) Pobierz
Sos słodko – kwaśny taki jak ankubens

Sos słodko – kwaśny taki jak  ankubens

 

I część: 3 kg pomidorów – sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę

             1 kg cebuli obrać i pokroić w drobną kostkę

 

Połączyć pomidory z cebulą , dać do dużego garnka i dusić razem – a od chwili zakipnięcia niech dusi się  1,30 minut

 

II część :

 

1 paprykę żółtą umyć, wyczyścić z pestek i pokroić w kostkę

1 paprykę czerwoną , wyczyścić z pestek i pokroić w kostkę

½ łyżki chili

½ łyżki curry

6 ząbków czosnku – obrać i drobno pokroić

1 szklanka octu

3 szklanki cukru

2 łyżki soli

1 puszka ananasa (ananas pokroić w kostkę , natomiast sok zlać do osobnego naczynia )

 

Wszystko razem wymieszać i dać do naczynia w którym, od chwili zakipienia – przez 1,30 minut dusiła się pierwsza część i gotować razem przez 30 minut

 

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w soku z ananasa , wlać do gotujących się wszystkich składników, szybko wymieszać i zagotować.

 

Pamiętać !!!- trzeba mieszać w garnku całą zawartość – bo się może przypalić

 

Pasteryzować w słoiczkach – od chwili kipnięcia wody – 15 minut

 

Śliwki w occie:

 

Śliwki węgierki lub inne                            Pyszne do wędlin

 

Marynata:

 

½ litra octu 10%

11/4 litra wody

70 dkg cukru

5 goździków, cynamon

Marynatę zagotowujemy.

 

Śliwki myjemy, następnie ciepła marynatą zalewamy śliwki, robimy to dwa razy przez dwa dni. W trzecim dniu nakładamy śliwki do słoiczków , zalewamy ciepłą marynatą i zamykamy słoiczki(można tez ponakłuwać  śliwki), zakręcamy słoiczki, wstawiamy do baniaczk z woda, od chwili wrzenia gotujemy 10 minut i jak wszystkie zagotowywane przetwory wyciagamy słiczki z baniaka na stół,

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin