Sos słodko – kwaśny taki jak ankubens
I część: 3 kg pomidorów – sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę
1 kg cebuli obrać i pokroić w drobną kostkę
Połączyć pomidory z cebulą , dać do dużego garnka i dusić razem – a od chwili zakipnięcia niech dusi się 1,30 minut
II część :
1 paprykę żółtą umyć, wyczyścić z pestek i pokroić w kostkę
1 paprykę czerwoną , wyczyścić z pestek i pokroić w kostkę
½ łyżki chili
½ łyżki curry
6 ząbków czosnku – obrać i drobno pokroić
1 szklanka octu
3 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 puszka ananasa (ananas pokroić w kostkę , natomiast sok zlać do osobnego naczynia )
Wszystko razem wymieszać i dać do naczynia w którym, od chwili zakipienia – przez 1,30 minut dusiła się pierwsza część i gotować razem przez 30 minut
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w soku z ananasa , wlać do gotujących się wszystkich składników, szybko wymieszać i zagotować.
Pamiętać !!!- trzeba mieszać w garnku całą zawartość – bo się może przypalić
Pasteryzować w słoiczkach – od chwili kipnięcia wody – 15 minut
Śliwki w occie:
Śliwki węgierki lub inne Pyszne do wędlin
Marynata:
½ litra octu 10%
11/4 litra wody
70 dkg cukru
5 goździków, cynamon
Marynatę zagotowujemy.
Śliwki myjemy, następnie ciepła marynatą zalewamy śliwki, robimy to dwa razy przez dwa dni. W trzecim dniu nakładamy śliwki do słoiczków , zalewamy ciepłą marynatą i zamykamy słoiczki(można tez ponakłuwać śliwki), zakręcamy słoiczki, wstawiamy do baniaczk z woda, od chwili wrzenia gotujemy 10 minut i jak wszystkie zagotowywane przetwory wyciagamy słiczki z baniaka na stół,
Rudowlosa12