Keks.doc

(96 KB) Pobierz
Keks

Keks

Sk艂adniki na 2 keksy:

聽聽聽聽聽聽聽聽 1 kostka mi臋kkiego mas艂a

聽聽聽聽聽聽聽聽 1 szklanka cukru pudru

聽聽聽聽聽聽聽聽 5 du偶ych jajek (偶贸艂tka i bia艂ka osobno)

聽聽聽聽聽聽聽聽 1 艂y偶ka proszku do pieczenia (lub 3 p艂askie 艂y偶eczki)

聽聽聽聽聽聽聽聽 225 g przesianej m膮ki

聽聽聽聽聽聽聽聽 1 艂y偶ka ekstraktu z wanilii

聽聽聽聽聽聽聽聽 2 艂y偶ki w贸dki

聽聽聽聽聽聽聽聽 p贸艂 kg bakalii (rodzynki, figi, daktyle, kandyzowane owoce, orzechy, 偶urawina, itp.)

Mas艂o dobrze utrze膰 z cukrem pudrem, na puszyst膮 mas臋. Ci膮gle ubijaj膮c dodawa膰 stopniowo po 1 偶贸艂tku, proszek do pieczenia, m膮k臋, wanili臋 i w贸dk臋. Z bia艂ek ubi膰 sztywn膮 pian臋, 1/3 doda膰 do masy, rozmiesza膰, by rozlu藕ni膰 ciasto, potem delikatnie wmiesza膰 pozosta艂a pian臋 i rozdrobnione bakalie.

Mas臋 na艂o偶y膰 do dw贸ch keks贸wek wysmarowanych mas艂em i wysypanych kasz膮 mann膮 (u mnie rynienkowata forma o wymiarach 30 x 10 cm).

Piec w temperaturze 180潞C przez oko艂o 40 minut (cho膰 autorka podaje 20 minut), wa偶ne, 偶e do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

keks

...
Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin