Ryż z jarzynami i szynką.rtf

(7 KB) Pobierz
Ry¿ z jarzynami i szynk¹

Ryż z jarzynami i szynką

 

Składniki:

1 kg porów

brokuły

3 marchewki

175 g ryżu

łka masła

trzy ósme litra Bulionu wołowego w kostkach WINIARY

łeczka soli

biały pieprz

szczypta suszonego tymianku

200 g gotowanej chudej szynki

250 g pomidorów

2 łki posiekanej natki pietruszki

 

Pory oczyść ze starych liści, odkrój korzenie i ciemnozielone liście. Oczyszczone pory przekrój wzdł, dokładnie umyj i pokrój na plasterki. Potem umyj brokuły, oczyść je i podziel na różyczki. Umytą i pokrojoną marchewkę pokrój na talarki. Ryż umyj na sicie, osącz, wytrzyj do sucha w ścierce.

 

W dużym garnku rozgrzej teraz masło i zeszklij na nim ryż. Do ryżu dodaj pokrojone warzywa i duś razem przez chwilę. Następnie wlej bulion wołowy, dopraw całość solą, pieprzem, roztartym tymiankiem i gotuj dalej na bardzo małym ogniu przez 20-25 minut. Jeśli trzeba, dodaj trochę gorącej wody.

 

Szynkę pokrój w kostkę. Sparzone pomidory obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki, usuwając przy tym nasiona. Pokrojoną szynkę i pomidory dodaj do ryżu 10 minut przed końcem gotowania i lekko wymieszaj. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin