Karp po polsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Karp po polsku

Karp po polsku

 

Składniki:

1 sztuka karpia

wywar z warzyw

czerwone wino do smaku

sos:

10 dag masła

15 dag mąki

1 l Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

2 łki miodu

1/4 szklanki czerwonego wina

ziele angielskie

łka cukru

migdały

ocet lub sok z cytryny do smaku

rodzynki

l

 

Ugotuj wywar z warzyw i zalej nim oczyszczonego i sprawionego karpia, dolej czerwonego wina i gotuj 15 minut na wolnym ogniu. Potem ostrożnie wybierz  karpia z wody i ułóż w innym naczyniu.

 

Zalej sosem zrobionym z karpia: zagotuj, po czym poukładaj na półmisku i polej sosem. Można też karpia podawać w całci, a sos osobno.

 

Przygotowując zasmaż na sos, mą mocno zrumień na maśle, a następnie rozprowadzić bulionem. Dostego już sosu dodaj zaprawę: zrumień w rondelku miód, zalej go czerwonym winem, dodaj ziele angielskie i ł cukru. Wszystko zagotuj i wlej do sosu. Posól, dodaj cytrynę lub ocet i dosłó, tak aby sos był ostrokwaśny. Następnie dodaj migdały bez skórki, rodzynki i ugotowane oraz pokrojone w kostkę warzywa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin