Ryba w chrzanie.rtf

(6 KB) Pobierz
Ryba w chrzanie

Ryba w chrzanie

 

Składniki na 6 porcji:

2 kg karpia

mała włoszczyzna

2 liście laurowe

6 ziaren pieprzu

korzeń chrzanu

l

cukier

sok z cytryny

2 łki masła

3 łki mąki

2/3 szklanki śmietany

2 jaja ugotowane na twardo

 

oszczyznę oczyść, umyj, zalej 3/4 litra wody, dodaj przyprawy i ugotuj, a wywar przecedź.

 

Karpia spraw, opłucz, w całci włóż do wywaru i ugotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, po czym odstaw do przestudzenia.

 

Jajka obierz i posiekaj, chrzan oczyść, umyj i zetrzyj. Z masła i mąki zrób zasmaż, rozprowadź zimnym wywarem, dodaj chrzan, przypraw i zagotuj. Dodaj śmietanę i jajka i przestudź.

 

Rybę umieść na półmisku, obłóż sosem i udekoruj natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin