Śledzie faszerowane szpinakiem.rtf

(7 KB) Pobierz
Œledzie faszerowane szpinakiem

Śledzie faszerowane szpinakiem

 

Składniki na 4 porcje:

1 kg świeżych śledzi

łka soku z cytryny

łka oleju

3-4 łki bułki tartej

l

pieprz

farsz:

1 kg świeżego szpinaku

szklanka pokruszonego chleba (sam miąższ)

pół szklanki mleka

2-3 ząbki czosnku

2 łki nasion pinii

3-4 łki posiekanej zielonej pietruszki

1,5 łki oleju

l

pieprz

 

Sprawione i umyte śledzie natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny.

 

Umyty szpinak wrzuć na 2-3 minuty do osolonego wrzątku i wyjmij na durszlak. Po przelaniu zimną wodą i osuszeniu drobno go posiekaj.

 

Pokruszony chleb zalej mlekiem i mocz przez kilka minut.

 

W rondlu rozgrzej półtorej łki oleju, podsmaż na nim szpinak (około 5 minut) i odparuj go. Następnie wymieszaj z posiekanym czosnkiem, zieloną pietruszką, nasionami pinii i odciśniętym chlebem. Całość zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Przestudzonym farszem nadziej śledzie, po czym ułóż je ciasno na wysmarowanym olejem żaroodpornym półmisku. Posyp buł tartą, skrop resztą oleju i wstaw do nagrzanego piekarnika. Wyjmij po około 20 minutach.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin