Śledzie faszerowane szpinakiem
Składniki na 4 porcje:
1 kg świeżych śledzi
łyżka soku z cytryny
łyżka oleju
3-4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
farsz:
1 kg świeżego szpinaku
szklanka pokruszonego chleba (sam miąższ)
pół szklanki mleka
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki nasion pinii
3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1,5 łyżki oleju
Sprawione i umyte śledzie natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny.
Umyty szpinak wrzuć na 2-3 minuty do osolonego wrzątku i wyjmij na durszlak. Po przelaniu zimną wodą i osuszeniu drobno go posiekaj.
Pokruszony chleb zalej mlekiem i mocz przez kilka minut.
W rondlu rozgrzej półtorej łyżki oleju, podsmaż na nim szpinak (około 5 minut) i odparuj go. Następnie wymieszaj z posiekanym czosnkiem, zieloną pietruszką, nasionami pinii i odciśniętym chlebem. Całość zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przestudzonym farszem nadziej śledzie, po czym ułóż je ciasno na wysmarowanym olejem żaroodpornym półmisku. Posyp bułką tartą, skrop resztą oleju i wstaw do nagrzanego piekarnika. Wyjmij po około 20 minutach.
MAXXDATA