Dżem pomarańczowy
Składniki:
dynia (ok. połówka średniej wielkości)
skórka z 4 pomarańczy i jednej cytryny (wyparzone i cieniutko obrane)
płaska łyżeczka Kwasku cytrynowego WINIARY
70 dag cukru
Dynię obierz, wydrąż i potnij w kostkę. Dodaj skórki z pomarańczy i cytryny pokrojone w drobne paseczki i duś w garnku pod przykryciem, aż dynia będzie całkiem miękka. Dodaj kwasek cytrynowy i ostudź.
Następnego dnia zagotuj dżem bez przykrycia i ponownie ostudź. Powtarzaj tę czynność przez 3-4 dni, aż do odparowania nadmiaru wody i widocznego zgęstnienia masy. Wtedy dodaj cukier i ewentualnie odrobinę aromatu pomarańczowego lub cytrynowego, a także jeszcze raz doprowadź do wrzenia.
Gorący dżem ponakładaj do wyparzonych słoików i od razu mocno je pozamykaj.
MAXXDATA