Zielone półksiężyce
Składniki na 8 porcji:
2 szklanki mąki pszennej
szklanka otrąb pszennych
5 dag drożdży
szklanka mleka
2 łyżki masła
jajo
łyżeczka cukru
pęczek dymki
pęczek koperku
łyżeczka soli
Przygotuj ciasto. Na początku drożdże rozetrzyj z cukrem, letnim mlekiem i łyżką mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaną z solą i otrębami wysyp na stolnicę, wlej rozczyn i rozbełtane jajo, zagnieć ciasto, dodając stopniowo roztopione masło. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Wtedy odstaw, by wyrosło.
Cebulki oczyść, pokrój w kostkę, a szczypior i koperek posiekaj. Gdy ciasto podwoi objętość, wsyp zieleninę, ponownie je wyrób i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Szklanką wycinaj półksiężyce, układaj je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
MAXXDATA