Placki po węgiersku.rtf

(7 KB) Pobierz
Placki po wêgiersku

Placki po węgiersku

 

Składniki:

ciasto:

jajo

50 dag ziemniaków

pół cebuli

1-2 łki mąki

olej do smażenia

gulasz:

50 dag wołowiny bez kości

2 dag mąki

2 dag keczupu

Jarzynka do mięs WINIARY

pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

 

Przygotuj gulasz: mięso umyj, usuń ży, pokrój w niezbyt grubą kostkę, po czym posyp Jarzynką i mą. Zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie skrop wodą i duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaj ketchup, przyprawy oraz pozostałą wymieszaną z małą ilością zimnej wody. W trakcie duszenia zetrzyj na tarce obrane ziemniaki, potem odciśnij z nich płyn. Cebulę obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę. Jajko ubij i dodaj do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadźwnomiernie mą oraz pokrojoną cebulę.

 

Uwaga! Przygotowana masa nie może być zbyt rzadka. Gdy gulasz jest już gotowy, rozgrzej na patelni trochę oliwy. Formuj duże placki i smaż je po około 3 minuty z każdej strony.

 

Przed podaniem, na każdy z placków nałóż gulasz i złóż placek na pół. Placek można dodatkowo posypać świeżą natką z pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin