Pieczona kaczka z czerwoną kapustą
Składniki na 6 porcji:
kaczka
główka czerwonej kapusty
cebula
2 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki
pół szklanki Rosołu drobiowego WINIARY (z kostki)
łyżka mąki
1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier
Kaczkę spraw, opłucz i starannie natrzyj solą. Potem włóż do brytfanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz 60-70 minut, skrapiając tuszkę wytworzonym podczas pieczenia tłuszczem i rosołem.
Kapustę umyj i poszatkuj, a następnie zalej niewielką ilością wrzącej wody. Gotuj około 20 minut. Na 2 łyżkach tłuszczu wytopionego z kaczki zrumień mąkę, po czym rozprowadź ją winem. Dodaj do kapusty i zagotuj. Na koniec dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Teraz pokrój kaczkę na porcje. Ułóż na ogrzanym półmisku razem z kapustą. Podawaj z ziemniakami.
Kapustę możesz też podać jako surówkę. Poszatkuj ją i zblanszuj, dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę jabłko i wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Na koniec przypraw do smaku.
MAXXDATA