Placki z gulaszem wołowym.rtf

(7 KB) Pobierz
Placki z gulaszem wo³owym

Placki z gulaszem wołowym

 

Składniki:

ciasto:

80 dag ziemniaków

duża cebula

jajo

1-2 łki mąki pszennej

l, pieprz

olej

nadzienie:

40 dag mięsa wołowego bez kości

średnia cebula

po pół papryki żółtej i zielonej (12 dag)

2 łki Bulionu pieczeniowego instant WINIARY

1/2 szklanki wody

2,5 łki oleju

łka mąki pszennej

2 łki szczypiorku

ziele angielskie

l, pieprz

 

Zacznij od ciasta: ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce z małymi otworami. Cebulę obierz, również zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Następnie wbij jajko, wsyp mą, przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

 

Teraz smaż na mocno rozgrzanym oleju nieduże, cienkie placki, z obu stron na rumiano.

 

Przygotuj nadzienie: mięso umyj, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na pozostałym oleju i dodaj do mięsa. Oprósz mą, chwilę smaż, dodaj bulion, pół szklanki wody, pieprz, sól oraz ziele angielskie i duś 1,5 godziny.

 

Przygotuj papryki - umyj je, oczyść, pokrój w kostkę, dodaj do mięsa, duś jeszcze przez 15 minut. Na końcu włóż szczypiorek i wymieszaj.

 

Placki przygotuj według przepisu podstawowego. Na połowę każdego placka nałóż nadzienie i przykryj drugą połową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin