Rolada z kurczaka z musem jabłkowo-chrzanowym.rtf

(8 KB) Pobierz
Rolada z kurczaka z musem jab³kowo-chrzanowym

Rolada z kurczaka z musem jabłkowo-chrzanowym

 

Składniki na 6 porcji:

1,5 kg kurczaka 

30 dag cielęciny bez kości

3 łki rodzynek

2 białka

2 łki bułki tartej

pół kajzerki

pół szklanki mleka

biały pieprz, sól

mus:

1 kg kwaśnych jabłek (antonówki, boikeny)

2-3 łeczki Sosu chrzanowego WINIARY

łka miodu

 

Umytego kurczaka przetnij wzdł mostka. Teraz starannie odetnij skrzydełka i szyjkę. Mięso oddziel od kości, poczynając od udek (tak, żeby nie uszkodzić skóry!). Płat mięsa posól i posyp pieprzem z obu stron.

 

Następnie namocz w mleku kajzerkę. Cielęcinę dwukrotnie zmiel, dodaj buł tartą, odciśnię kajzerkę, opłukane rodzynki i pianę ubitą z białek, wszystko delikatnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem (farsz powinien być pikantny, ale nie za słony).

 

Masę rozłóżwnomierną warstwą na mięsie. Następnie mięso zwiń i obwiąż białą bawełnianą nitką. Włóż roladę do specjalnego foliowego rękawa, wlej do niego trochę wody, szczelnie zamknij i ułóż w brytfannie. Mięso piecz 70-80 minut w temperaturze 180°C.

 

Przyrzą mus: pokrojone, nieobrane jabłka bez gniazd nasiennych podlej czterema łkami wody i uduś. Gdy się rozgotują, przetrzyj je i wystudź. Na końcu dodaj miód, sos chrzanowy, a wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj.

 

Taki mus nadaje sięwnież do innych pieczonych mięs. Rolada smakuje znakomicie zarówno na zimno, jak i na gorąco.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin