Kotleciki z kurczaka w sezamie
Składniki na 4 porcje:
2 piersi kurczaka
2 jaja
pół szklanki mleka
pół szklanki mąki
1/4 szklanki ziarna sezamowego
6 dag roztopionego masła
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mięso pokrój na małe kotleciki. Jaja rozbij z mlekiem. Mąkę wymieszaj z ziarnem sezamowym, solą i pieprzem. Masło wlej do żaroodpornego naczynia.
Kotleciki zanurz w mieszance mlecznej, potem obtocz w mące i układaj (jedną warstwą) w żaroodpornym naczyniu tak, by były pokryte masłem ze wszystkich stron. Piecz (odkryte), aż mięso zmięknie i się zrumieni. Kotleciki możesz również smażyć na patelni.
Podawaj z ziemniakami (np. pieczonymi).
MAXXDATA