Kotlety wieprzowe smażone z ziołami.rtf

(7 KB) Pobierz
Kotlety wieprzowe sma¿one z zio³ami

Kotlety wieprzowe smażone z ziołami

 

Składniki:

4 kotlety wieprzowe (z polędwicy lub schabu)

3 łki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

duży ząbek czosnku

łeczka tymianku

pół łeczki szałwi

półczka natki pietruszki

Ziarenka Smaku WINIARY (1 łeczka)

szczypta ostrego pieprzu (cayenne)

ponadto:

smażone ziemniaki (minifrytki)

zielona sałata mieszana

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy WINIARY przygotowany według przepisu na opakowaniu

 

Czosnek rozdrobnij wyciskaczem i wymieszaj najpierw z tymiankiem oraz szałwią, a potem z 2 łkami oliwy (oleju), Ziarenkami Smaku i pieprzem.

 

Kotlety lekko rozbij tłuczkiem, posmaruj z obu stron mieszanką przypraw, nakryj i odstaw w chłodne miejsce na 15-20 minut. W tym czasie usmaż minifrytki i przygotuj zieloną sałatę z sosem.

 

Patelnię rozgrzej (bez tłuszczu!) i usmaż kotlety na średnim ogniu (po 4-5 minut z każdej strony), następnie przełóż je na półmisek, postaw w ciepłym miejscu (np. w nagrzanym piekarniku).

 

Wlej na patelnię trzecią ł oliwy (oleju) i usmaż - stale mieszając - gałązki natki pietruszki, które ułysz na kotletach tuż przed podaniem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin