Kurczak Tetrazzini.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak Tetrazzini

Kurczak Tetrazzini

 

Składniki na 6 porcji:

50-60 dag ugotowanego mięsa kurczaka

10 pieczarek

pół selera korzeniowego

zielona papryka

2 łki oleju

czubata łka masła

2 łki mąki

szklanka Rosołu drobiowego WINIARY

szklanka śmietanki

15 dag startego ostrego żółtego sera

25 dag ugotowanego makaronu spaghetti

pieprz, sól

 

Pieczarki pokrój w plasterki, paprykę - w paski, a seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Smaż warzywa 5 minut na rozgrzanym oleju na dużym ogniu. Następnie wybierz ł cedzakową i przełóż do miski.

 

Z masła i mąki przyrzą zasmaż i, mieszając, podgrzewaj przez minutę, po czym stopniowo wlewaj, mieszając, zimny rosół i śmietankę. Gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia, całość dopraw solą i pieprzem.

 

Makaron włóż do dużego naczynia żaroodpornego, dodaj połowę sera, pokrojone w paski mięso, pieczarki, warzywa i sos, wszystko dokładnie wymieszaj i posyp resztą sera. Teraz wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20-30 minut. Podawaj z sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin