Jabłka imbirowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Jab³ka imbirowe

Jabłka imbirowe

 

Składniki na 4 porcje:

4 duże jabłka

15 dag orzechów włoskich

8 dag miodu

3 dag masła lub margaryny

imbir do smaku

 

Orzechy sparz wrzątkiem, bardzo dokładnie usuń z nich ciemnobrązowe skórki, a miąższ bardzo drobno posiekaj.

 

Posiekane orzechy starannie wymieszaj z lekko podgrzanym miodem (najlepiej gryczanym) oraz sproszkowanym imbirem (nie więcej niż pół łeczki). Dość duże, dorodne jabłka (o gładkiej skórce) umyj, odetnij z nich górne części, wydrąż je i usuń z nich gniazda nasienne. Wnętrza owoców wypełnij masą orzechowo-miodową, a na wierzchu każdego połóż grudkę masła. Ułóż owoce na blasze wyłonej folią aluminiową i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze około 200°C, aż się ładnie zrumienią.

 

Jabłka imbirowe możesz podać na gorąco lub na zimno. Mogą być one doskonałą przekąską bankietową. Jeśli chcesz je podać na zimno, przygotuj danie poprzedniego dnia i wstaw do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin