8. DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKADzień 1I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego razowego, cienko posmarowane margaryną, pół jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, 100g sałatki z pomidora i czosnku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwyII śniadanie: ubeczek jogurtu naturalnego, jedna brzoskwiniaObiad: szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej paparyki pokropionego odrobiną oleju, 30 brązowego ryżu, 200g surówki z sałaty, ogórka, kiełków soi i koperkuPodwieczorek: gruszkaKolacja: kromka grahama z 2 plastrami szynki, 200 g sałatki z pomidora i papryki, plaster sera feta ze szczypiorkiem Dzień 2I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego, cienko posmarowane margaryną, 50 g wędzonego dorsza, 50 g sałatki z małego pomidora i ogórkaII śniadanie: opakowanie serka homogenizowanegoObiad: talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyżnie z odrobiną oliwy z oliwek, 100 g łososia pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100 g sałaty dopraiwonej oliwą z oliwek i sokiem z cytrynyPodwieczorek: szklanka chudego zsiadłego mleka, szklanka owoców sezonowychKolacja: 150 g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 40 g kaszy kuskus, 2 plasterki szynki Dzień 3I śniadanie: kromka pumpernikla cienko posmarowana margaryną, 2 plasterki żółtego sera, 2 liście sałaty z pomidoremII śniadanie: kubeczek kefiruObiad: 250 g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g ryby po grecku z odrobiną oliwyPodwieczorek: szklanka owoców sezonowychKolacja: 2 kromki chleba żytniego razowego, parówka drobiowa, 100 g brokułow z wody Dzień 4I śniadanie: filiżanka płatków kukurydzianych ze 175 g jogurtu naturalnego, brzoskwiniaII śniadanie: kromka żytniego chleba razowego cienko posmarowana margaryną, plasterek polędwicy, ogórekObiad: chłodnik z 200 g kefiru, ogórka, botwiny, szczypiorku i jaja, 2 mandarynkiPodwieczorek: szklanka soku pomarańczowegoKolacja: 250 g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki, pół grahamki Dzień 5I śniadanie: kromka razowego chleba żytniego, cienko posmarowanego margaryną i pasta rybną (30 g wędzonej makreli i 80 g chudego twarogu), 100 g surówki z pora i jabłkaII śniadanie: mały banan, szklanka odtłuszczonego mlekaObiad: 250 g leczo z piersi indyka, czerwonej i zielonej papryki, kabaczka, cebuli i pomidora, 30 g brązowego ryżu, szklanka soku owocowegoPodwieczorek: gruszkaKolacja: pół grahamki cienko posmarowanej margaryną oraz 30 g pasztetu drobiowego, 100 g fasolki szparagowej z wody Dzień 6I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego razowego cienko posmarowanego margaryną, 2 plasterki szynki z indyka, 100 g sałatki z ogórka i szczypiorkuII śniadanie: banan, 175 g jogurtu naturalnegoObiad: zupa koperkowa z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g czerwonej papryki faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiemPodwieczorek: plaster arbuzaKolacja: 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta, odrobina oliwy z oliwek), 2 kromki żytniego chleba razowego Dzień 7I śniadanie: 2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, pomarańczaII śniadanie: pół grahamki z 20 g pasty z kurczaka, 10 rzodkiewekObiad: talerz zupy kalafiorowej na włoszczyżnie i piersi z kurczaka, 200 g polędwicy wołowej z rusztu, 30 g kaszy gryczanej, 100 g fasolki szparagowej z wodyPodwieczorek: 150 g joguru owocowegoKolacja: 250 g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą, sokiem z cytryny i musztardą
Semi111