wegetarianizm w praktyce.pdf
(
790 KB
)
Pobierz
Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji
"Wegetarianizm w praktyce"
Darmowa publikacja dostarczona przez
www.ebooki.jelcyn.com
Copyright by Złote Myśli & Wojciech Łukaszewski, rok 2008
Autor: Wojciech Łukaszewski
Tytuł: Wegetarianizm w praktyce
Data: 29.12.2012
Złote Myśli Sp. z o.o.
ul. Toszecka 102
44-117 Gliwice
www.zlotemysli.pl
email:
kontakt@zlotemysli.pl
Niniejsza
publikacja
może
być
kopiowana,
oraz
dowolnie
rozprowadzana
tylko
i
wyłącznie
w
formie
dostarczonej
przez
Wydawcę.
Zabronione
są
jakiekolwiek
zmiany
w
zawartości
publikacji
bez
pisemnej
zgody
Wydawcy.
Zabrania
się
jej
odsprzedaży,
zgodnie
z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
dołożyli
wszelkich
starań,
by
zawarte
w
tej
książce
informacje
były
kompletne
i
rzetelne.
Nie
biorą
jednak
żadnej
odpowiedzialności
ani
za
ich
wykorzystanie,
ani
za
związane
z
tym
ewentualne
naruszenie
praw
patentowych
lub
autorskich.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
nie
ponoszą
również
żadnej
odpowiedzialności
za
ewentualne
szkody
wynikłe
z
wykorzystania
informacji
zawartych
w książce.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
P
owe
r
ed
by
TCPDF
(
www
.t
cpd
f.
o
r
g
)
SPIS TREŚCI
WSTĘP
.
..................................................................................................................5
1. WEGETARIANIZM
.............................................................................................9
1.1. Dlaczego warto poznać wegetarianizm?
.
...............................................................17
1.2. ważne rady dla początkujących wegetarian
.
.........................................................23
2. WEGETARIAŃSKIE ZAMIENNIKI
....................................................................26
3. NIECODZIENNE, WARTE ZAUWAŻENIA PRODUKTY SPOŻYWCZE
................31
3.1. Wybrane produkty sojowe
....................................................................................31
3.2. Niektóre inne produkty
........................................................................................36
3.3. Co jeszcze można jadać?
......................................................................................46
3.4. Kilka przydatnych wskazówek i przepisów kulinarnych
.....................................50
4. POPULARNE TŁUSZCZE
..................................................................................58
4.1. Masło
....................................................................................................................60
4.2. Margaryna
............................................................................................................65
4.3. Oleje
.....................................................................................................................68
5. CHLEB
..............................................................................................................77
5.1. Słodkie wypieki
.....................................................................................................96
6. SÓL
.................................................................................................................102
7. ZAGROŻENIA
.
................................................................................................108
7.1. Manipulacje genetyczne
.
....................................................................................109
7.2. Szkodliwe czynniki występujące w żywności
.
.....................................................114
7.3. Rośliny trujące
.
...................................................................................................118
7.4. Oznakowanie żywności
.
......................................................................................120
7.5. Rekomendujemy optymizm
.
..............................................................................126
8. DODATKI DO ŻYWNOŚCI
...............................................................................130
8.1. Dodatki „E”
.........................................................................................................132
8.2. Inne dodatki nie wymieniane jako “E”
...............................................................162
9. NAJWAŻNIEJSZE WITAMINY
........................................................................166
10. NIEZBĘDNE MINERAŁY
...............................................................................172
11. CO TO JEST DIETA?
.......................................................................................182
11.1. Dietetyka medyczna
..........................................................................................184
11.2. Dietetyka pozamedyczna
..................................................................................190
12. WEGETARIAŃSKIE PSY?
.............................................................................208
13. PYTANIA I ODPOWIEDZI
..............................................................................219
14. ZAKOŃCZENIE
.............................................................................................239
15. WYBRANE PIŚMIENNICTWO I STRONY INTERNETOWE
............................244
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE -
darmowy fragment -
Złote Myśli
Wojciech Łukaszewski
● str.
4
Wstęp
Oto
poradnik
dla
wszystkich
zainteresowanych
praktycznymi
aspektami
szeroko
pojętego
wegetarianizmu.
Drogi Czytelniku,
znajdziesz tu mnóstwo informacji dotyczących codziennego
i odświętnego jedzenia. Nie mogliśmy napisać o wszystkim, więc
wybraliśmy kilka, naszym zadaniem kluczowych zagadnień. Jedne
z nich mogą wydawać się banalne, inne bardzo ciekawe, a niektóre
wręcz kontrowersyjne - to zależy od czytelnika. W tej książce zawarte
są tematy często poruszane przez innych autorów, oraz sprawy na
ogół traktowane jak tabu. Na pewno będziesz z niej wielokrotnie
korzystać.
Przeciętnemu współczesnemu człowiekowi jest coraz trudniej
dostatecznie orientować się w sprawach dotyczących żywienia.
A przecież ta sfera stanowi jeden z najważniejszych aspektów
naszego życia. Wszystkie definicje życia podkreślają, że jest ono
nieustannym procesem przemiany materii
1
.
Każdy organizm, od
drobnoustrojów do człowieka, aby żyć potrzebuje energii. W zasadzie
wszystko, co organizm wchłania i przetwarza, można nazwać jego
1
Tutaj nie wdajemy się w skomplikowane definicje biologiczne, filozoficzne, czy
religijne.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli
& Wojciech Łukaszewski
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE -
darmowy fragment -
Złote Myśli
Wojciech Łukaszewski
● str.
5
pożywieniem. Dla człowieka szczególne znaczenie ma odżywianie się
w formie, po prostu, codziennego jedzenia i picia. W ten sposób
dostarczamy naszemu ciału niezbędnych składników do jego
regeneracji i transformacji. Statystyczna osoba rocznie zjada prawie
tonę żywności, z czego prawie połowa jest zbędnym i szkodliwym
balastem. Człowiek bez picia może wytrzymać 2 - 4 dni, bez jedzenia
przestaje żyć po 7 - 10 dniach
2
.
Pomijając specjalne sytuacje
(niektóre choroby, chwilowy priorytet „wyższych” zadań, świadoma
głodówka), powinniśmy codziennie jeść oraz pić. I tak czynimy.
Wszyscy nieustannie kupujemy albo dostajemy coś do jedzenia.
Niewielu szczęśliwców może samemu i dla siebie wytwarzać
żywność. Jeśli tak się zdarza, nigdy to nie dotyczy wszystkiego.
Nawet tak zwani samowystarczalni rolnicy kupują wiele gotowych
produktów spożywczych, nie wspominając o dodatkach, które są
potrzebne do wyprodukowania „swojskiej” żywności. We
współczesnym świecie jesteśmy otoczeni przez ekspansywny
przemysł spożywczy wsparty interesami handlowców, reklamami –
i modą, którą sami tworzymy. Co jakiś czas, pojawia się wieść
(sensacyjna plotka), że taki to a taki produkt jest super „zdrowy”,
wręcz leczy prawie wszystkie schorzenia
3
.
Oczywiście owa
„rewelacyjna” wiadomość jest podparta wycinkiem z jakiejś gazety,
albo nazwiskiem popularnej osoby (aktor, sportowiec, polityk).
Rozgłasza się więc, że znany przez wszystkich (najczęściej z telewizji)
2
Mamy na myśli przeciętnych ludzi, przebywających w normalnych warunkach.
Sytuacje ekstremalne zmieniają wymienione liczby, jak zwykle.
3
Gruntowne zbadanie tego zagadnienia mogłoby stanowić podstawę
pasjonującej pracy z zakresu socjologii zdrowia.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli
& Wojciech Łukaszewski
Plik z chomika:
AndrzejBursztynowicz
Inne pliki z tego folderu:
ale urwal.pdf
(2465 KB)
allegrowy super sprzedawca.pdf
(1155 KB)
analiza fmea procesu.pdf
(1097 KB)
69 goracych zabaw dla par.pdf
(1189 KB)
365 dni do sukcesu.pdf
(1045 KB)
Inne foldery tego chomika:
bajki
Dokumenty
Galeria
informatyka
PARP
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin