Czerwona Zupa z Ryżem
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 30 min.
trudność: Bardzo proste
Cena: tanie
Składniki dla 4 osób:
• 2 torebki ryżu białego
• 250 g mielonej wołowiny
• 4 średniej wielkości cebule
• ząbek czosnku
• łyżka oliwy z oliwek
• litr soku pomidorowego
• pół litra wywaru z warzyw lub z kostki warzywnej
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• łyżeczka zmielonego kminku
• liść laurowy
• sól, pieprz, cukier
Przygotowanie: Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie wrzucić je na rozgrzaną oliwę i dusić. Dodać czosnek, mielone mięso i ryż. Smażyć cały czas mieszając. Dolać sok pomidorowy i wywar. Przyprawić listkiem laurowym i kminkiem.
Gotować około 20 minut, można uzupełnić wodą.
Doprawić do smaku cukrem, pieprzem lub innymi przyprawami według uznania.
Zupę zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dobrze wymieszać.
Udekorować ziołami.
drukowanie.w.domu