Rozgrzewająca Zupa z Krewetkami
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 15 min.
trudność: Proste
Cena: drogie
Składniki dla 4 osób:
• 2/3 strąka czerwonej, posiekanej papryczki chili
• gałązka trawy cytrynowej
• centymetr drobno posiekanego imbiru
• 1/3 pęczka kolendry
• pół litra bulionu
• 5 grzybów shitake pokrojonych w plastry
• 6 dużych, obranych krewetek
• 6 kawałków ryby morskiej
• sok z limonki
• 25 g cukru trzcinowego
• łyżka sosu rybnego
Przygotowanie: Egzotyczna zupa dla smkoszy.
Chili, trawę cytrynową, imbir i część kolendry utrzeć w moździerzu.
Doprowadzić bulion do wrzenia, dodać grzyby, krewetki i rybę. Wrzucić roztarte w moździerzu zioła i przyprawy, dodać sok z limonki, cukier i sos rybny. Zagotować.
Posiekać liście pozostałej kolendry i wrzucić do bulionu. Zupę przelać do miseczek.
Można doprawić dodając więcej soku z limonki lub sosu rybnego.
drukowanie.w.domu