Rozgrzewająca Zupa z Krewetkami.docx

(75 KB) Pobierz

Rozgrzewająca Zupa z Krewetkami

 

 


Rozgrzewająca zupa z krewetkami
Przygotowanie: 10 min.

Gotowanie: 15 min.

trudność: Proste

Cena: drogie

 

Składniki dla 4 osób:

 2/3 strąka czerwonej, posiekanej papryczki chili 

 gałązka trawy cytrynowej 

 centymetr drobno posiekanego imbiru 

 1/3 pęczka kolendry 

 pół litra bulionu 

 5 grzybów shitake pokrojonych w plastry 

 6 dużych, obranych krewetek 

 6 kawałków ryby morskiej 

 sok z limonki 

 25 g cukru trzcinowego 

 łyżka sosu rybnego

 

Przygotowanie: 
Egzotyczna zupa dla smkoszy. 


Chili, trawę cytrynową, imbir i część kolendry utrzeć w moździerzu.


Doprowadzić bulion do wrzenia, dodać grzyby, krewetki i rybę. Wrzucić roztarte w moździerzu zioła i przyprawy, dodać sok z limonki, cukier i sos rybny. Zagotować. 


Posiekać liście pozostałej kolendry i wrzucić do bulionu. Zupę przelać do miseczek.


Można doprawić dodając więcej soku z limonki lub sosu rybnego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin