PUMPERNIKIEL.doc

(140 KB) Pobierz
PUMPERNIKIEL

PUMPERNIKIEL

 

 

Składniki na 2 małe bochenki:

·         280 g mąki żytniej

·         175 g mąki chlebowej razowej

·         115 g mąki chlebowej pszennej

·         1,5 łyżeczki soli

·         7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych

·         1 łyżka ciemnego brązowego cukru

·         85 g melasy

·         1 łyżka oleju słonecznikowego

·         350 ml  ciepłej wody

 

W misce mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże suche i cukier, wymieszać (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). W środku zrobić dołek, wlać melasę, olej, wodę i wyrobić na miękkie, klejące ciasto. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 1,5 h).

 

Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze chwilę wyrobić, podzielić na pół. Dwie foremki keksówki (małe) o wymiarach dolnych 9 x 18 cm natłuścić, wysypać otrębami. Każdą porcję uformować w bochenek pasujący do foremki. Chlebki przykryć, pozostawić w cieple kolejny raz, około 30 minut, do podwojenia objętości.

 

Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut, aż będzie brązowy i postukany od dołu wyda głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce, zawinąć w papier do pieczenia i podawać po 24 godzinach.

 

Metoda dla maszynistów:

 

W maszynie umieścić składniki w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, dalej postępować wg powyższego przepisu.

 

·         chlebek najlepiej pokroić po upływie 1 doby, i tak przechowywać

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin