Tunczyk z czarnymi oliwkamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.1 kg tunczyka,2 duze cebule,750 g dojrzalych pomidorow,5 lyzek oleju,150 ml wina (sherry lub jerez),100 g czarnych oliwek,100 g szynki (serrano lub westfalskiej),1 zabek czosnku,1 lyzka maki,1/2 lyzeczki mielonej czerwonej papryki,sol, pieprz,olej do smazenia.1. Rybe oczyscic, umyc, pokroic na kawalki i zdjac skore. Kazdy kawalek osolic,obtoczyc w bulce i podsmazyc na oleju z obu stron. Odstawic.2. Jarzyny umyc. Czosnek i cebule obrac, umyc i drobno posiekac. Pomidory sparzyc i zdjac skore. Pokroic na male kawalki. Szynke drobno pokroic.3. W duzym garnku rozgrzac 5 lyzek oleju, wrzucic posiekany czosnek i cebule.Smazyc na malym ogniu 5 min. Wlozyc pokrojona szynke i pomidory. Na pomidorach ulozyc podsmazona rybe, posypac papryka i wlac wino. Gotowac na malymogniu pod przykryciem 20 min.4. Oliwki wrzucic do wrzatku i gotowac 2 min. Ostudzic, przekroic na pol, wyjacpestki. Dodac do ryby i gotowac jeszcze 10 min. Doprawic sola i pieprzem.Od czasu do czasu potrzasnac garnkiem, by sie ryba nie przypalila. Podawacw tym samym naczyniu, w ktorym sie gotowala.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 36.
Monisiaz1988