Zupa Korhely, kartoflanka.doc

(24 KB) Pobierz
Zupa Korhely

Zupa Korhely

 

Składniki:

0,5 kg kiszonej kapusty

0,5 kg wędzonki

0,25 kg wędzonej kiełbasy

1 łyżka smalcu

1 cebula

1 łyżka papryki

0,5 szklanki śmietany

2 łyżki mąki

sól, pieprz

 

Wędzonkę ugotować (wywaru nie wylewać).

Jeżeli wędzonka jest zbyt słona, należy ją przedtem wymoczyć.

Kapustę odcisnąć, zachowując sok, posiekać, wrzucić do wywaru z wędzonki. Wędzonkę pokroić w kostkę, wrzucić z powrotem do wywaru.

Na patelni rozpuścić 2 łyżki smalcu, wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Zdjąć patelnię z ognia, wrzucić czerwoną paprykę, rozpuścić ją w tłuszczu. Dodać trochę mąki, wymieszać, znowu smażyć ok. 2 minuty.

Zdjąć z ognia, dodać mieszając płyn z kapusty.

Wlać do zupy i gotować parę minut.

Pokroić w cienkie plastry kiełbasę, wrzucić do zupy na ok. 10 minut.

Śmietanę posolić, zahartować, wlać do zupy.

 

 

Kartoflanka

 

Składniki:

600 g ziemniaków

1,5 l bulionu wołowego

2 marchewki

2 pietruszki

0,25 selera

1 cebula

4 parówki cielęce

200 ml śmietany

2 łyżeczki masła

szczypta majeranku

pęczek pietruszki

sól, pieprz

 

Rozgrzać masło w garnku, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę.

dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pozostałe jarzyny, lekko poddusić przez 2 – 3 minuty. Zalać bulionem wołowym i gotować ok. 0,5 godziny.

Gdy jarzyny są miękkie, wyjąć połowę z nich łyżką cedzakową i przetrzeć przez sito do zupy, dodać przyprawy: majeranek, sól i czarny pieprz.

Na końcu wlać posoloną i zahartowaną kwaśną śmietanę.

Wędzone cielęce parówki pokroić w plastry, wrzucić do zupy. ogrzewać ok. 10 minut.

Zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin