Ulubiony codzienny krem z dyni
Ile kucharek, tyle sposobów na zupę z dyni. Można przyprawić ją na milion sposobów, podać z różnymi dodatkami a na koniec zmiksować lub zostawić słodkie kawałki dyni w całości - a w każdej wersji będzie dobra! Moją pierwszą miłością była słodka zupa dyniowa z migdałami, potem przeżywałam wielką fascynację kremem z dyni i mleka kokosowego, następnie przyszedł czas na romans z dyniowym kremem i świeżymi grzybami. Dynię zawsze piekłam, no chyba, że miałam bardzo mało czasu, garść czerwonej soczewicy i sporo imbiru pod ręką - wtedy wychodziła w sam raz. Czasem do garnka dodawałam dojrzałą gruszkę albo mały kawałek kwaśnego jabłka a czasami miałam ochotę na dodatek świeżej bazylii i suszonych pomidorów. Mówiłam, że jest naprawdę wiele sposobów na zupę z dyni?Ostatnio jednak znalazłam swój przepis na codzienny, łatwy i bardzo dyniowy krem. Jest wyjątkowo prosty i do jego przygotowania nie potrzebne są trudno dostępne składniki a końcowy efekt jest pyszny: rozgrzewający, ostro-słodki krem o delikatnym zapachu cynamonu. Ci, którzy nie boją się bardzo ostrych smaków mogą zastąpić ostrą paprykę łyżeczką chili, harissy albo sambal oelek, natomiast osoby, które tak jak ja mają łagodny temperament mogą poprzestać na zwykłej ostrej papryce.
Składniki:
· 1,5 kilo dyni piżmowej (albo innej ulubionej)
· 1 duża cebula
· 1 łyżeczka ostrej papryki - 1/2 łyżeczki łagodnej papryki
· 1/4 łyżeczka cynamonu
· na czubku noża gałki muszkatałowej
· 2 łyżki miodu albo syropu z agawy
· 1 łyżka dobrego octu winnego
· sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Z dyni wykrajam pestki, smaruję jej wnętrze delikatnie oliwą i wsadzam do gorącego piekarnika na pół godziny (skorupą do dołu).
2. Kiedy dynia będzie gotowa, kładę ją na parapecie i studzę na tyle, aby móc nie parząc się obrać ją ze skóry.
3. W międzyczasie cebulę kroję w kostkę, na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewam sporo oliwy i wrzucam tam cebulę. Podsmażam ją 2-3 minuty na małym ogniu, kiedy się zeszkli dodaję dwa rodzaje papryki, cynamon i gałkę muszkatałową. Podsmażam wszystko kolejne 3 minuty.
4. Obraną dynię kroję w kostkę i dodaję do podduszonej cebuli. Dokładnie mieszam dynię w aromatycznej cebuli i pozwalam się jej dusić przez 2-3 minuty. Następnie wlewam tyle wody, aby pokryła warzywa. Przykrywam garnek i pozwalam się wszystkiemu gotować przez 10 minut.
5. Miksuję całą zawartość garnka ręcznym blenderem. Na sam koniec dodaję miód, ocet, sporo soli i świeżo mielony czarny pieprz. Próbuję zupę i w razie potrzeby dodaje odrobinę więcej ostrej papryki lub miodu.
6. Podaję bardzo gorącą, posypaną prażonymi pestkami dyni i skropioną oliwą lub olejem lnianym.
Spróbuj również:
Migdałowa zupa z dyni.
Aromatyczna zupa z dyni i pomidorów.
Dynia dla singielki
LinkWithin
xyzgeo