NALEWKA ŚLIWKOWA SŁODZONA.
0,5 kg – śliwek węgierek mocno dojrzałych,
ok. 10 pestek – 4 z tych śliwek stłuczonych,
0,5 l – spirytusu,
½ szklanki – wody źródlanej
Śliwki wydrylować, odkładając ok.10 pestek, pokroić, wrzucić wraz z pestkami do słoja zalać spirytusem i wodą źródlaną, słój szczelnie zamknąć. Macerować przez 3 – 4 tygodnie,mieszając dwa – trzy razy tygodniu. Następnie zlać płyn znad śliwek, dodać kroplę olejku migdałowego i waniliowego, syropu cukrowego z 15 dag cukru,
łyżkę karmelu oraz wódki lub spirytusu z wodą do pełnego litra nalewki. Można dodać soku z cytryny. Po 4 tygodniach przefiltrować do butelek.
NALEWKA ŚLIWKOWA WYTRAWNA.
Przyrządza się jak śliwkową słodzoną z tym ,że dodaje się o połowę mniej cukru, nie dodaje się soku z cytryny.
mareklan