JEŻYKI.pdf

(181 KB) Pobierz
untitled
Jeżyki
Przygotowanie: 10 minut
Oczekiwanie: 10-20 minut
Składniki na 12 porcji
250 g czekolady,
ok. 100 g musli,
1/4 szklanki mleka,
1 łyżeczka masła,
ulubione orzechy,
3 łyżki miodu,
szczypta soli
Etapy przygotowania
Na bardzo małym ogniu rozpuścić masło, mleko, miód i połamaną czekoladę
ze szczyptą soli, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
2.
Do płynnej masy czekoladowej wrzucić ulubione orzechy i musli. Dokładnie
wymieszać.
Łyżką do lodów uformować kulki i przekładać na pergamin. Schłodzić w
lodówce - wystarczy 10 minut. Smacznego!
4.
Wyśmienite przy niespodziewanej wizycie, zwłaszcza dzieci!
" Jeżyki - ciastka muesli "
Składniki:
50 g margaryny,
3 łyżki miodu,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
ew. wody,
2 łyżki kakao,
płatki kukurydziane,
płatki owsiane,
siemię lniane,
płatki jęczmienne,
orzechy posiekane.
Sposób przyrządzenia:
Roztopić margarynę z miodem, mlekiem, kakao i cukrem i raz zagotować. Do
gorącego wsypać muesli, rozprowadzić na pergaminie, wystudzić. Jak zastygnie, pokroić
w prostokąty.
Do ciasteczek można wrzucić wszelkie płatki, orzechy, wiórki, bakalie - co się ma.
1.
3.
38560812.001.png 38560812.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin