Sałatka wielkanocna.pdf

(41 KB) Pobierz
36431377 UNPDF
Sałatka wielkanocna
Składniki
4 owoce awokado, 4 jaja ugotowane na twardo, 8 jajeczek
przepiórczych ugotowanych na twardo, 8 filecików sardeli, sok
z cytryny, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki kaparów,
pęczek szczypiorku, pomidor, 2 owoce kiwi, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Awokado przekroić, wyjąć pestki, miąższ skropić sokiem z cytryny. Kapary zalać
szklanką wody i moczyć godzinę. Jaja, cebulę i 6 sardeli pokroić w drobną kosteczkę,
szczypiorek posiekać, wymieszać z oliwą i osączonymi kaparami. Doprawić solą
i pieprzem. Połówki awokado napełnić farszem jajeczno-sardelowym. Każdą udekorować
połówką jajeczka przepiórczego, kawałkiem sardeli i cząstką pomidora. Ułożyć na
półmisku udekorowanym owocami kiwi, pokrojonymi w ósemki lub plasterki. Przekąska
ta bardzo dobrze smakuje również w wersji jarskiej, tzn. bez sardeli.
 
36431377.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin