Śledzie królewskie.doc

(26 KB) Pobierz

-5 śledzi solonych

-sok z połowy cytryny

-3 łyżki oleju słonecznikowego

-5 jajek

-3-4 łyżki gęstego majonezu

-strąk czerwonej marynowanej papryki

-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

Wymoczone i oczyszczone śledzie podzielić na połówki, skropić sokiem z cytryny i olejem, pozostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ugotowane na twardo i obrane jajka przekrawać na pół, każdą połówkę owinąć filetem śledziowym i spiąć wykałaczką. Na owalny lub prostokątny półmisek wyłożyć majonez. Ułożyć na nim zawinięte w filety jajka, na każdej porcji położyć pasek czerwonej papryki, wszystko otoczyć rządkiem zielonej pietruszki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin