Sałatka "Gyros" Ulubiona sałatka naszej rodzinki ...z chrupiącymi warzywkami i soczystym mięskiem .... Szczerze polecam , gdyż jest przepyszna :) Składniki: - średnia kapusta pekinska - 1 podwójna pierś z kurczaka - 5 ogórków korniszonów ( z octu) - 3 cebule - puszka kukurydzy - kilka łyżek majonezu - ketchup - przyprawa Gyros lub Kebab - vegeta, sól - 2 ząbki czosnku Wykonanie: Pierś z kurczaka pociąć w większą kostkę, posypać odrobiną przyprawy do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kapustę pekinską pociąć w paski, posypać vegetą i pozostawić na boku ,aby kapusta puściła sok. Ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z wody. Majonez wymieszać z ketchupem i z dwoma ząbkami czosnku. Do półmiska na dno układamy warstwami: -usmażone mięso -cebulę w kostkę ( możemy ją lekko posolić) -ogórka w kostkę - kukurydzę -sos z majonezu, ketchupu i czosnku wyciśnietego przez praskę -odcedzoną z wody kapustę pekinską ( podstany sok z kapusty wylewamy). Tak przygotowaną sałatkę , na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego!
Iwonaanna