Dozwolone produkty
Chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Chude wędliny z indyka, kurczaka lub innych dozwolonych gatunków mięs.
Podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek).
Wszystkie ryby: tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane.
Owoce morza (skorupiaki i mięczaki).
Drób oprócz kaczki i bez skóry.
Jaja
Chude produkty nabiałowe.
Środki wspomagające: kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie).
Dozwolone dodatki i przyprawy: tabela przypraw i dodatków.
Zakazane
Substytut
Ziemniaki, ryż, kasze, makarony
Np. kluseczki jajeczno-twarogowe, surimi
Słodycze, cukier
Słodzik, desery oraz ciasta zgodne z dietą Dukana
Pieczywo, mąka, wszelkie produkty mączne
Np. chleb Dukana, bułeczki dukanowe
Owoce, dżemy, soki owocowe
Np. aromaty owocowe do ciast
Mięsa: wieprzowina, kaczka, gęś
Wołowina, cielęcina, konina, królik, kurczak, indyk, ryba, chuda wędlina (zawartosci tluszczu do 4%)
Półtłusty i tłusty nabiał
Chudy nabiał (zawartość tluszczu do 4%)
Produkty z zawartością tłuszczu powyżej 4%
Produkty z zawartością tluszczu do 4% i niską zawartością węglowodanów
Alkohol
-
Warzywa (patrz: tabela dozwolonych dodatków dla fazy I oraz tabela dozwolonych warzyw fazy II)
Warzywa jako dodatek do potraw (tabela dozwolonych dodatków dla fazy I) oraz warzywa dozwolone dla fazy II (tabela dozwolonych warzyw fazy II)
Przyprawy
Dozwolone
Dopuszczalne
algi morskie
majonez Dukana
cukier
anyż
musztarda
czekolada
aromaty bez cukru
ocet winny
ketchup
bazylia
odtłuszczona śmietana
majonez
chrzan
olej parafinowy
masło
cynamon
sezam
oleje
cytryna /nie jako napój
skrobia kukurydziana
oliwa
czosnek
sos winegret Dukana
orzechy
estragon
sól
suszone owoce
gałka muszkatołowa
śmietana
goździki
imbir
kako bez tłuszczu
kardamon
ketchup dietetyczny
kminek
kolendra
korniszony
kostki rosołowe bez tłuszczu
anabel157