zywienie niemowlat i dzieci.doc

(39 KB) Pobierz
Temat: Żywienie

Temat: Żywienie

 

Żywienie niemowląt

Probiotyki:

Żywe organizmy, które po spożyciu wywierają korzystny wpływ na organizm gospodarza poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej, wypieranie szczepów patogennych i stymulację funkcji immunologicznych organizmu.

 

Cele postępowania dietetycznego

- dostarczanie ilościowo i jakościowo właściwego pożywienia

- eliminacja źle tolerowanych produktów

- ominięcie niesprawnych etapów procesu wchłaniania lub trawienia

- substytucja (adaptacja) enzymatyczna w celu uzyskania regeneracji  morfologicznej lub czynnościowej przewodu pokarmowego.

 

Rodzaje diet:

- dieta bezglutenowa (celiakia, zaburzenia wchłaniania)

- dieta bezlaktozowa i niskolaktozowa (nietolerancja laktozy)

- dieta hipoalergicnza/hipoantygenowa (alergia na białka mleka krowiego/profilaktyka)

- dieta bogatobiałkowa (hipotrofia/mukowiscydoza)

- dieta niskoresztkowa (wrzodziejące zapalenie jelita grubego)

- dieta bogatoresztkowa (przewlekle zaparcia)

- dieta ubogofenyloalaninowa (fenyloketonuria)

 

Diety eliminacyjne – rodzaje preparatów:

- hydrolizaty kazein

- hydrolizaty białek serwatkowych

- diety elementarne (aminokwasy)

- preparaty sojowe

- całościowe hydrolizaty (diety hipoantygenowe)

 

Hydrolizaty kazein

- Preparaty: Nutramigen, Pregestymil

- pozbawiony: laktozy, galaktozy, sacharozy

- zawiera: polimery glukozy, tłuszcze roślinne lub śrdedniołańcuchowe kwasy tłuszczowe

- preparaty: Lofenalac, Nofelan, Nofemix

- hydrolizat z niską zawartością fenyloalaniny

- wzbogacone o polimery glukozy, tryptofan, tyrozynę, metioninę i witaminy ewentualnie olej kukurydziany

 

Hydrolizaty białek serwatkowych:

- Preparaty: Alfaron, babilon-Pepti, BabilonPepti MCT

- Zawiera – preparaty bezlaktozowe lub ubogolaktozowe

- wzbogacone o syrop glukozowy I w tłuszcze MCT lub tłuszcze roślinne

 

Diety elementarne:

- Preparaty: Neocate, Babilon-Amino

- Zawiera – jako źródło węglowodanów malodekstyrnę i tłuszcze roślinne oraz karnitynę i taurynę

 

Mieszanki sojowe

- Preparaty: Prosobee, Babilon-Soya, Isomil, Humana SL, Alsoy

- Mieszanki są produktem hydrolizy białka sojowego

- wzbogacone o oleje roślinne, niektóre ponadto o metioninę, karnitynę, taurynę

- pełne białko sojowe też może uczulać, nie powinno się stosować poniżej 3 m. życia

 

Fenyloketonuria (PKU)

- zaburzenie przemiany aminokwasów aromatycznych: brak aktywności hydroksylazy fenyloalaniny

- częstość występowania w Polsce: 1/800 żywo urodzonych noworodków

- częstość występowania nosicieli defektu enzymatycznego: 1/40

- choroba genetycznie uwarunkowana, dziedziczenie autosomalne recesywne

- u zdrowych dzieci gen hydroksylazy fenyloalaninowej zlokalizowany jest na ramieniu długim chromosomu 12

 

Patomechanizm:

Brak aktywności hydroksylazy fenyloalaniny → brak przemiany fenyloalaniny w tyrozyne → gromadzenie się fnyloalaniny w płynach ustrojowych → uszkodzenie układu nerwowego (zaburzenie i opóźnienie mielinizacji, zmniejszenie masy mózgu)

 

Diagnostyka:

- badanie przesiewowe u wszystkich noworodków

- w Polsce test Guthriego w 3 dobie życia – pozwalający na wykrycie we krwi podwyższonej zawartości fenyloalaniny (inhibicja bakteryjna – nadmiar fenyloalaniny powoduje rozrost bakterii)

- rozpoznanie wstępne musi być potwierdzone oznaczeniem poziomu w surowicy krwi >1.2mmol/L – 20mg%

 

Przebieg:

- Płód obciążony PKU rozwija się prawidłowo (deficyt enzymu wyrównywany jest przez enzym matki – heterozygoty)

- Noworodek rodzi się nieuszkodzony

- Objawy choroby zaczynają się manifestować stopniowo w kolejnych miesiącach życia

 

Objawy:

- opóźnienie rozwoju umysłowego – narastające (pod koniec pierwszego roku życia iloraz inteligencji poniżej 50%)

- wymioty

- nadpobudliwość, rytmiczne kiwanie

- fizykalnie: blond włosy, niebieskie oczy

- drgawki u 25%

 

Leczenie:
- dieta eliminacyjna od chwili rozpoznania (najpóźńiej do 3 miesiąca życia)

- istota diety polega na zastąpieniu naturalnych produktów białkowych zawierających fenyloalaninę hydrolizatami białka bez tego aminokwasu.

 

Celiakia glutenozależna:

- trwała nietolerancja glutenu

- gluten – białko zawarte w: życie, pszenicy, jęczmieniu, owsie (ryż i kukurydza nie zawierają glutenu)

- częstość występowania 1:500 (obecnie nawet 1:300)

 

Patomechanizm:

- Podstawowa rola procesów autoimmunologicznych

- Wprowadzenie do dietu glutenu (zawierającego szkodliwą frakcję białka – gliadynę) u osobników z predyspozycją genetyczną

- Uszkodzenie struktury powierzni jelita – kosmków (zanik kosmków, zwłaszcza rąbka szczoteczkowatego)

- Zmniejszenie produkcji peptydów jelitowych

- upośledzenie czynności motorycznej jelit i zespół złego wchłaniania

 

- nieprawidłowe wypróżnienia (obfite półpłynne stolce z dużą ilością śluzu)

- zahamowanie wzrostu (masy ciała i wysokości)

- brak łaknienia

- zmiany usposobienia

- celiakalna sylwetka ciała dziecka (duży brzuch, cienkie kończyny)

 

Rozpoznanie:

- Biopsja jelita cienkiego (trzykrotna wg ESPGAN 1969)

- Badania serologiczne:

              - przeciwciała przeciwretikulinowe (ARA)

              - przeciwciała przeciwgliadynowe (AGA)

              - przeciwciała przeciw endomysium EmA

 

Leczenie:

- Dieta eliminacyjna bezglutenowa

- wykluczene z diety produktów zbóż zawierających gluten

- Produkty dozwolone:

              - mleko i przetwory mleczne

              - mięso, wędliny, drób, jaja, ryby

              - kasza i mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, ryż

              - masło, tłuszcze roślinne i zwierzęce

              - warzywa, owoce, soki

 

Alergia pokarmowa:

- stan w którym dolegliwości uwarunkowane są przez mechanizmy immunologiczne zależne od czynników dziedzicznych (atopia) jak i od składników pożywienia (głównie białka)

 

Czynniki sprzyjające rozwojowi choroby:

- rodzinne występowanie chorób alergicznych

- podwyższony poziom całkowitej IgE (>0.5 IU/ml w krwi pępowinowej)

- karmienie niemowlęcia od urodzenia preparatami mleka krowiego

- infekcje przewodu pokarmowego

- zaburzenia odporności komórkowej i humoralnej

 

Najczęściej dochodzi do uczulenia na białko mleka krowiego

              - u niemowląt u 1.8-7.5%

              - u dzieci do 4 r.ż. u 2.2-2.8%

Do częstych innych alergenów należą: jaja, mąka, ryby, orzechy, cytrusy, kakao, czekolada

 

Rozpoznanie stanu alergii:

- wywiad – nietolerancja pokarmów

- badanie przedmiotowe (objawy skórne)

- testy skórne ( u niemowląt ujemne nie wykluczają alergii)

- RIST, RAST (stężenie IgE og. I swoistej)

- MIF (zahamowanie migracji leukocytów) nadwrażliwość komórkowa

- Test karencji i ekspozycji

- Test prowokacji z podwójnie ślepą próbą

 

Leczenie:

- hydrolizaty kazeinowe lub serwatkowe

- nie należy stosować mleka koziego

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin