Skutki spożywania mięsa.doc

(44 KB) Pobierz
Głupota spożywania mięsa zwierząt:

Spożywanie mięsa:

 

Skład mięsa:

W mięsie skumulowane są antybiotyki, sterydy, hormony, dioksyny, priony, pestycydy i różne farmaceutyki, w tym arszenik i środki powodujące eutanazję. Corocznie podaje się trzodzie w pożywieniu ponad 11 ton antybiotyków co stanowi około 70 proc. całej produkcji antybiotyków w Stanach Zjednoczonych. Sprzedawane mięso to często padlina zniekształcona przez całkowity brak ruchu i nieodpowiednie pożywienie wytwarzane przez zakłady utylizacji z odpadów zwierząt, czyli zwierzęta roślinożerne skazane są na mięsożerne pożywienie (jelita i ich zawartość, głowy, kopyta, rogi, kości i krew, martwe zwierzęta). Zakłady utylizacyjne zakupują także zwierzęta poddane eutanazji, takie jak psy i koty, te zabite na drogach, a także szczury, szopy, skunksy i wiele innych. Przechowywanie sprzyja nagromadzeniu milionów larw i robaków. Szacuje się, że każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych przetwarza się w zakładach utylizacyjnych około 20 milionów ton martwych zwierząt.

 

Człowiek ma budowę zwierzęcia roślinożernego:

Zęby i szczęki człowieka dostosowane są do siekania i rozcierania pokarmu, ślina jest zasadowa i zawiera ptialinę, ilość kwasu solnego w żołądku jest niewielka. Mięsożercy mają krótkie, proste jelita, by moc szybko wydalić wyrzute mięso, często w ciągu 2 godzin, co zapobiega jego gniciu i zatruwaniu systemu trawiennego.
U ludzi, mięso przechodzi w ciągu 48 godzin, a niekiedy nie przechodzi wcale, lecz zahaczone w niewielkich zakamarkach okrężnicy gnije czasem wiele dni, miesięcy a nawet lat. Mięso nadwyręża wszystkie ludzkie organy, w szczególnie trzustkę, która także bierze udział w procesie trawiennym. Trzustka nie jest stworzona do trawienia zwierzęcych białek. Zamiast tego, trzustka produkuje soki trawienne rozkładające cząstkeczki odpowiednich protein, które znaleźć można jedynie w roślinach.

W jelitach mięso zaczyna się psuć i wytwarzać substancje toksyczne. Te trujące substancje są przyczyną raka okrężnicy, a przeciążenie przez nie wątroby, której funkcją jest wydalanie związków toksycznych z organizmu, może doprowadzić do jej marskości, a nawet raka. Cholesterol i tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego powodują choroby krążenia, które obok nowotworów stanowią przyczynę większości zgonów w USA. Doświadczenia wykazały, że podczas pieczenia i smażenia wytwarza się w mięsie silnie rakotwórczy związek chemiczny o nazwie Methylcholanthrene. Myszy, którym podawano ten związek z pożywieniem, chorowały na różnego rodzaju nowotwory, takie jak rak kości, rak krwi, rak żołądka, etc.

 

Białko w roślinach:

Niektóre rośliny zawierają więcej białka niż mięso i jest ono lepiej przyswajalne przez organizm człowieka.

Surowe nieprzetworzone świeże mięso zawiera ok. 20% białka, podczas gdy niektóre produkty roślinne zawierają: Tofu (z soi) 16 %, Gluten (z mąki) 70 %, kukurydza 13 %, ryż 8,6 %, soja, fasola czerwona, cieciorka, soczewica, itp. 10 - 35 %, migdały, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy laskowe, itp. 14 - 30 %, nasiona dyni, sezamu, słonecznika, itp. 18 - 24 %

 

Choroby cywilizacyjne:

Np. alergie, cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby układu pokarmowego, artretyzm, miażdżyca (kamienie nerkowe, rak prostaty, cukrzyca, wrzody żołądka, kamienie żółciowe, podrażnienie jelit, artretyzm, choroby dziąseł, trądzik, rak trzustki, rak żołądka, hipoglikemia, zaparcia, nadciśnienie, osteoporoza, guzy macicy, hemoroidy, otyłość i astma)

 

Droga jaką przechodzi mięso:

Zwierzęta przewożone jedno na drugim bez jedzenia i picia. Rozładowywane z myślą o ich pokaleczeniu bądź zabiciu. Zdrowsze ciągnięte z dużą prędkością ciągnikiem z zaciskającą się pętlą na karku. Czasem gryzione przez psy i bite. Zabijane prądem bądź nożami.

Mięso zwiększa swoją objętość po nastrzykiwaniu go solankami. To właśnie solanka decyduje o smaku i zapachu wyprodukowanej wędliny. W roku średnio zjadamy z żywnością kilka kilogramów związków dodatkowych. Dzieci łatwo łapią alergie i choroby. Nadmiar fosforu powoduje, że w organizmie młodego człowieka, który buduje swój kościec, jest zachwiana proporcja między wapniem i fosforem. Karageny powodują zmiany chorobowe w przewodzie pokarmowym (rak jelita grubego jest najczęstszym nowotworem zaraz po tytoniozależnym raku płuc). Brak w mięsie błonnika może powodować zaparcia, które często są przyczyną hemoroidów i raka odbytnicy.

 

 


Głodujący ludzie

Ponad 40 mln umiera co roku z głodu a ponad 1/3 zbiorów zbóż przeznacza się na karmę dla bydła, w USA bydło spożywa 70% całego wyprodu­kowanego ziarna. Jeśli to ziarno przeznaczono by na pożywienie dla ludzi, na świecie nie byłoby głodu.

Aby wyprodukować mięso zużywa się:

ziemię: wołowina wymaga 45x więcej ziemi niż warzywa i 16x więcej niż zboża;

wodę: dziesiątki a nawet setki razy więcej niż dla warzyw i owoców, łącznie ok. 75% światowych zasobów wody pitnej;

energię: 10x więcej niż na produkcję warzyw.

 

Zmiany klimatyczne na Ziemi:

Hodowla bydła ma znaczny udział w wytwarzaniu trzech gazów, które powodują postępujące ocieplanie się klimatu naszego globu. Przyczynia się też w dużej mierze do zanieczyszczenia wody. Aby wyprodukować 1 kg wołowiny, trzeba zużyć ponad 22 tys. litrów wody, podczas gdy do produkcji 1 kg pomidorów potrzeba 239 litrów, a 1 kg chleba ok.tysiąc litrów. Licząc w skali rocznej, niemal połowę zasobów wody pitnej w USA zużywa się w hodowli bydła. Gdyby wszystkie zasoby naturalne, które zużywa się obecnie w hodowli bydła przeznaczono na produkcję ziarna, tym ziarnem można by wyżywić całą populację świata. 1 akr ziemi, na której zasiano owies, dostarczy 8 razy więcej protein i 25 razy więcej kalorii, jeśli owies ten zostanie przeznaczony na pożywienie dla ludzi, niż wtedy gdy przerobi się go na paszę dla zwierząt. 1 akr ziemi, na której uprawiane są brokuły, dostarczy 10 razy więcej protein, kalorii i niacyny niż jeśli na tej samej ziemi będzie wypasane bydło.

Od roku 1960 około 25 procent lasów tropikalnych w Ameryce Łacińskiej zostało wypalonych i oczyszczonych, aby stworzyć nowe pastwiska dla bydła.

W 2006 roku, że hodowla zwierząt była źródłem 18% gazów cieplarnianych (to jest więcej niż łącznie cały transport na świecie), ostatnio zaś analizy rozszerzono na cały przemysł mięsny i okazało się, że ma on co najmniej 50% udziału w procesie ocieplania się klimatu Ziemi. A to ciągnie za sobą powodzie, susze, tajfuny, tsunami, trzęsienia ziemi…

 

Wegetarianie silniejsi i zdrowsi:

,,ADA oficjalnie uznaje dietę wegetariańską za zdrową i wystarczająco odżywczą, gdy jest ona właściwie planowana”. Powszechna jest opinia, że ludzie jedzący mięso są silniejsi niż wege­tarianie. Zaprzecza temu jednak eksperyment przeprowadzony przez Profesora Irvinga Fishera z Uniwersytetu Yale (USA). Do udziału w tym eksperymencie zaproszono 32 wegetarianów i 15 osób odżywiających się mięsem. Uczestników poproszono, by wyciągnęli przed siebie ręce i trzymali je w tej pozycji tak długo, jak będzie to możliwe. Wynik testu był oczywisty. Spośród 15 osób odżywiających się mięsem tylko dwie były w stanie utrzymać wyciągnięte ręce od 15 do 30 minut, spośród 32wege­tarianów: 22 osoby trzymały wyciągnięte ręce od 15 do 30 minut, 9 osób ponad godzinę, 4 osoby ponad dwie godziny, a jedna nawet ponad trzy godziny!

Wielu biegaczy długodystansowych stosuje przed zawodami dietę wegetariańską. Dr Barbara More, propagująca leczenie dietą wegetariańską, ukończyła bieg na 110 mil (około 170 km) w czasie 27 godzin i trzydziestu minut. 56-letnia kobieta pobiła wszystkie rekordy ustanowione przez młodych mężczyzn.

 

Diety oczyszczające, odtruwające i regenerujące organizm to diety roślinne.

 

Spożywanie mięsa to stwarzanie zapotrzebowania na śmierć:

Każda osoba spożywająca mięso jest współodpowiedzialna za cały ten ból, strach i zabijanie.

 

Biblia:
W Biblii czytamy, że Bóg powiedział:

-Oto dałem wam wszystkie rodzaje ziarna i wszystkie rodzaje owoców, aby wam były na pokarm, ale dla dzikich zwierząt i wszystkich ptaków dałem trawy i liściaste rośliny jako pożywienie. (Geneza 1:29).

-możesz jeść mięsa z krwią, ponieważ w krwi jest życie (Geneza 9:4),

-Kto wam kazał zabijać woły i kozy, by składać mi ofiary? Zmyjcie z siebie niewinną krew, tak bym mógł wysłuchać waszych modlitw, inaczej bowiem odwrócę od was głowę, ponieważ wasze ręce są pełne krwi. Okażcie skruchę, żebym mógł wam wybaczyć…

-Nie jest dobre jedzenie mięsa ani picie wina... (List do Rzymian 14:21).

-Ludzie, którzy jedzą mięso zwierząt, stają się własnymi grobami. Mówię wam uczciwie, człowiek, który zabija, będzie zabity. Człowiek, który zabija żyjące stworzenia i je ich mięso, je mięso martwych ludzi.

Jeśli wierzysz, że jesteś dzieckiem Boga, który stworzył ciebie na własne podobieństwo, to czy postrzegasz Boga jako rzeźnika? Czy na pamiątkę narodzin Jezusa bierzesz udział w wigilijnym masowym mordzie ryb ?

 

Jaki świat tworzysz dla swoich dzieci i wnuków ?

Zgłoś jeśli naruszono regulamin