Zupa kokosowo-bananowa.odt

(32 KB) Pobierz

 

Newsletter 189/2009



Witam Kochani!
Wysyłam Wam przepis na przepyszny deser, czyli zupę kokosowo-bananową. Ja używam do niej bardzo gorzkiej czekolady, ale można też użyć mlecznej albo różnych czekolad aromatyzowanych. Zamiast bananów możecie dodać kiwi - tylko wtedy już trzeba pominąć podsmażanie. No i przy okazji zapraszam Was do oglądania odcinka w sobotę. Zrobię w nim bardzo eleganckie dania: terrinę z dzika i muszle świętego Jakuba gotowane na parze.


A oto jeden z takich przepisów:

Zupa kokosowo-bananowa

500 ml mleka kokosowego
100 g gorzkiej czekolady
1 szczypta cynamonu
20 g masła
20 g cukru waniliowego
2 banany
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka kakao

1. Podgrzej mleko kokosowe w garnku. Kiedy będzie ciepłe, dodaj posiekaną czekoladę i cynamon. Mieszaj,aż się rozpuści.
2. Na patelni podgrzej masło. Dodaj cukier i wymieszaj.
3. Pokrój banany na plasterki wrzuć na patelnię.
4. Krem czekoladowo-kokosowy wlej do filiżanek. Przed podaniem dodaj po kilka plasterków bananów, posyp wiórkami kokosowymi i kakao.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin