Newsletter 189/2009
Witam Kochani!Wysyłam Wam przepis na przepyszny deser, czyli zupę kokosowo-bananową. Ja używam do niej bardzo gorzkiej czekolady, ale można też użyć mlecznej albo różnych czekolad aromatyzowanych. Zamiast bananów możecie dodać kiwi - tylko wtedy już trzeba pominąć podsmażanie. No i przy okazji zapraszam Was do oglądania odcinka w sobotę. Zrobię w nim bardzo eleganckie dania: terrinę z dzika i muszle świętego Jakuba gotowane na parze.
A oto jeden z takich przepisów:
500 ml mleka kokosowego100 g gorzkiej czekolady1 szczypta cynamonu20 g masła20 g cukru waniliowego2 banany1 łyżka wiórków kokosowych1 łyżka kakao
1. Podgrzej mleko kokosowe w garnku. Kiedy będzie ciepłe, dodaj posiekaną czekoladę i cynamon. Mieszaj,aż się rozpuści.2. Na patelni podgrzej masło. Dodaj cukier i wymieszaj.3. Pokrój banany na plasterki wrzuć na patelnię.4. Krem czekoladowo-kokosowy wlej do filiżanek. Przed podaniem dodaj po kilka plasterków bananów, posyp wiórkami kokosowymi i kakao.
in_ika