Prince Polo.doc

(32 KB) Pobierz
Prince Polo

Prince Polo

 

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

·            4 jajka

·            ½ szklanki mąki pszennej

·            ½ szklanki cukru

·            ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·            1-2 łyżki kakao

Ciasto:

·            ok.10 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)

·            10 dag kokosu

·            10 dag orzechów włoskich

·            6 białek

·            1 szklanka cukru

Krem:

·            10 dag masła

·            6 żółtek

·            5 łyżek cukru

Do dekoracji:

·            gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób wykonania:

 

Upiec biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone Prince Polo, orzechy włoskie i kokos. Wszystko razem wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Żółtka ubić na parze, dodać cukier i nadal ubijać. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać masę jajeczną, cały czas ucierając.

Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem, a następnie ciasto z ‘Prince Polo’ i lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową w ‘esy-floresy’.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin