Babka śnieżna
Składniki:
ciasto:
20 dag mąki ziemniaczanej
30 dag cukru
15 jaj
10 dag migdałów
cytryna
polewa:
gotowa polewa czekoladowa
do dekoracji:
gotowe płatki migdałowe
Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Migdały sparz, obierz i zetrzeć na specjalnej tarce. Żółtka, migdały, sok z cytryny i mąkę starannie wymieszaj. Z białek ubij pianę i stopniowo dodawaj do ciasta, cały czas mieszając. Gotowe ciasto wlej do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, natychmiast wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 30-40 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu babkę wyjmij z formy i oblej polewą czekoladową przyrządzoną według przepisu na opakowaniu. Ozdób płatkami migdałowymi.
anka21kr5