FOSFOLIPIDY
Są to substancje o charakterze tłuszczów złożonych, stanowiące trójestrowe połączenia glicerolu, przy czym 2 grupy hydroksylowe są zestryfikowane kwasami tłuszczowymi, a trzecia kwasem fosforowym. Kwas fosforowy jest najczęściej związany z aminą.
Połączenia estrowe kwasu fosforowego z pierwszorzędową grupą alkoholową są określane jako związki alfa, a z drugorzędową jako związki beta.
Rozpad fosfolipidów następuje pod wpływem enzymów- fosfolipaz.
Są ważnym składnikiem błon komórkowych.
1. Lecytyny alfa lub beta
To połączenia estrowe, w skład których wchodzi cholina.
Bogatym źródłem lecytyny są żółtka jaj i niektóre nasiona, np. soi.
Dzięki zawartości fosforu mają pewne właściwości ogólnie tonizujące.
Są również stosowane w zaburzeniach metabolizmu tłuszczowego wątroby.
W TPL stosowane jako emulgatory.
2. Kefaliny alfa lub beta
Są zbudowane podobnie jak lecytyny, z tym, że zamiast choliny w skład wchodzi kolamina, czyli etanoloamina.
3. Znane są również fosfolipidy, w których zamiast amin występują inne zwązki:
• innozytol- w nasionach zbóż, roślin strączkowych
• aminokwasy- seryna, hydroksyprolina, treonina
Związki te są źródłem organicznych związków fosforu.
Ulegają one trudno wchłanianiu, dopiero po rozłożeniu w jelitach.
Te, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, używane są za czynnik witaminizujący (wit. E).
rozyczka-anastasia